КПК

Показати повну версію : Енергозберігаючі лампочки небезпечні для здоров'я

Гонта
30.04.2009, 12:11
Енергозберігаючі лампочки небезпечні для здоров'я

ВООЗ висловлює серйозні побоювання з приводу безпеки компактних флуоресцентних ламп (CFL).

Нагадаємо, що раніше Конгрес США ухвалив рішення про повну відмову до 2013 року від ламп розжарювання і перехід на енергозбережні лампочки, що дозволяють заощадити до двох третин електроенергії, що витрачається.

Проте експерти міністерств охорони здоров`я Канади і Великобританії попереджають про те, що використання даного типу ламп представляє серйозну загрозу здоров`ю людини, оскільки, по-перше, в CFL присутня високотоксична ртуть (4-5 міліграмів), а по-друге даний тип ламп характеризується високим рівнем радіаційного фону і електромагнітного випромінювання, еквівалентного прямій дії ультрафіолетових сонячних променів.

На Енергетичному міжнародному форумі в Найробі в лютому представники 140 країн підтримали декларацію по зниженню використання ртуті в товарах загального користування, таких як термометри або електроприлади, проте це поки номінальне рішення.

А поки що у випадку, якщо у вас розбилася флуоресцентна лампа, медики рекомендують негайно відкрити вікна і вивести з приміщення людей і домашніх тварин, щонайменше, на 15 хвилин, поки не вивітряться отруйна пара ртуті.
http://health.unian.net/ukr/detail/196826

Kross
30.04.2009, 12:43
Якраз в своїй кімнаті нещодавно поставив ці кляті лампи, бо старі перегоріли:stina:. Саме шукав інформацію чи шкідливі вони. Ну що ж, вкручую назад старі добрі лампи розжарювання:)

fred
30.04.2009, 12:58
Не такі вони і енергозберігаючі. Особисто в мене більше року ще жодна не попрацювала, а зазвичай перегорають через три-шість місяців, це при тому що їх ціна в десятки разів вища. Звичайні лампочки в мене перегорають раз в два-три роки. Тепер якщо враховувати їх шкідливість, то взагалі немає сенсу їх використовувати. Якщо вже говорити про енергозберігання, то краще використовувати світлодіодні лампи. Термін їх дії зазвичай в декілька раз більший ніж в "ртутних лампах, ціна вища приблизно на 50-100%, а от шкоди від них набагато меньше. Единий їх недолік, меньший кут розсіювання, але в більшості випадків це навіть краще.

Гонта
01.03.2010, 20:07
Лампи енергозбереження: чи такі вони безпечні?

Антон Меркулов, керівник випробувальної лабораторії «Центру Електромагнітної безпеки», кандидат біологічних наук: В нашій лабораторії ми провели вимірювання електромагнітного поля, що створюється енергозбережними лампами. Ці лампи зараз входять в широке споживання і, відповідно до проекту федерального закону про енергозбереження, вони в недалекому майбутньому повинні будуть витіснити звичайну лампочку розжарювання з нашого побуту.

На жаль, з`являються чутки або, скажімо, гіпотези про те, що ці лампи є новим джерелом електромагнітного поля в місці існування людини.

Якщо ці лампи встановлюватимуться, наприклад, в нічниках або ще десь, так, що людина досить довгий час знаходитиметься поряд з такою лампочкою на невеликій відстані, тоді це буде зона перевищення гранично допустимих рівнів. А якщо так, то ми маємо право чекати збільшення ризику розвитку якихось захворювань, зв`язаних ось саме з цим чинником.

Встановлено, що замінюючи лампочку розжарювання на лампу енергозбережну, ми подвоюємо електромагнітне навантаження. Спроби вирішення однієї проблеми спричинюють виникнення інших проблем.
http://health.unian.net/ukr/detail/205428