КПК

Показати повну версію : «Лікарські помилки». Від лікарської помилки щодня в Україні помирає 6-7 людей, втричі

Гонта
07.04.2009, 21:28
«Лікарські помилки». Від лікарської помилки щодня в Україні помирає 6-7 людей, втричі більше стають інвалідами

Якщо хворий вважає, що стан його здоров’я погіршився з вини лікаря, він звертається до суду і може розраховувати на матеріальне і моральне відшкодування, а лікар може позбутися ліцензії - це звичайна практика для західноєвропейських країн. В Україні ж, де за підрахунками експертів з Всесвітньої організації охорони здоров’я, через лікарську недбалість щодня помирає 6-7 хворих і втричі більше стають інвалідами, пацієнт може розраховувати виключно на добросовісність вітчизняних ескулапів. Як часто лікарі припускаються помилок? Яким чином можна вберегтися від недбалості людей у білих халатах?

Різні лікарі – різний діагноз

Кілька років тому 25-річна киянка Марія звернулася до мамолога у району поліклініку зі скаргою на запалення лімфатичного вузла біля грудей. Діагноз з вуст лікаря її приголомшив. «Лікар не відправляв мене на обстеження і не пропонував зробити аналізи. Він мене лише оглянув на місці й сказав, що в мене розпочинається онкологічне захворювання, з огляду на те, що лімфовузол уже дуже великий. Після сліз і прохань, лікар погодився на здачу аналізів та направив мене у приватну клініку, бо в державній, за його словами, потрібного обстеження отримати не вдасться».

У приватній клініці, куди Марію направив районний мамолог, підтвердили цей діагноз, і лише коли дівчина звернулася вже до іншого лікаря, підозри на онкозахворювання розвіялися. «Коли провели обстеження, виявилося, що це звичайнісіньке запалення лімфовузла (від переохолодження) і ніякою онкологією там і не пахло. Коли я прийшла з новими результатами до найпершого лікаря, він мене продовжував запевнювати, що лікарі, до яких я звернулася, насправді нічого не розуміють. Все закінчилося скандалом – я написала скаргу головному лікарю цієї медичної установи».

Причин помилкового діагнозу кілька

Відсутність належного обладнання у лікарнях (особливо це стосується сільських шпиталів), або ж технічна зношеність цього обладнання може стати причиною помилкового діагнозу і, відповідно, неправильного лікування хворого. І лише кілька відсотків помилок трапляються через невисоку кваліфікацію медичних працівників, зазначає Андрій Базилевич, член правління Всеукраїнського лікарського товариства. «Звичайно, жоден лікар не застрахований від помилки, коли потрібно правильно визначити діагноз. Це буває деколи складно з об’єктивних причин, не залежних ні від лікаря, ні від обладнання. Багато залежить від своєчасного звернення до лікаря. Зараз ми дуже часто стикаємося з тим, що пацієнти приходять вже на пізніх стадіях, коли хвороба тяжко піддається лікуванню. А ще пацієнти часто займаються самолікуванням або використовують нетрадиційну медицину».

Лікарську помилку може визнати лише суд

Лікарську помилку може визнати лише суд, зазначає Зіновій Митник, заступник міністра охорони здоров’я України. В Україні наразі існують різні системи контролю за професійною діяльністю медиків. «У кожній лікарні є відповідні лікарські комісії, які розглядають всі випадки. Якщо є складний хворий, то збирається консиліум, який визначає тактику лікування. Лікар ніколи не приймає рішення один. Закріплено це заступником головного лікаря по лікувальній роботі. Окрім того, коли хворий помирає, йому обов’язково роблять патологоанатомічний розтин під клінічною конференцією, де проводиться розбір всіх випадків: від часу диспансеризації й спостереження цього хворого до завершення його етапу лікування».

За що і як можна притягнути медика до відповідальності?

Наразі в Україні недостатньо правових засад аби покарати недбалих лікарів, а серед медиків до того ж широко розповсюджена кругова порука – відтак і хворому важко довести, що людина у білому халаті некваліфіковано його лікувала, вважає екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. «Медики практично не несуть відповідальність за лікарську помилку. Для того, щоб лікарська помилка оцінювалась і була виправлена, потрібно прийняти закон «Про лікарське самоврядування» і робити контроль лікарських помилок. А за цим має слідкувати медична спільнота. Сьогодні притягнути медика до відповідальності практично неможливо».

Згідно з українським законодавством, лікаря можна покарати за протиправні дії, до яких відносяться необережність або умисні дії, що призвели до негативних наслідків і яких можна було уникнути, зазначає правозахисник Дмитро Гройсман. «В Кримінальному кодексі України є стаття, яка передбачає кримінальну відповідальність за неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що призвело до тяжких наслідків. Якщо тяжких наслідків немає, а неналежне виконання обов’язків існує, то людина може звернутися до суду з цивільним позовом про відшкодування завданої шкоди. Ці статті Кримінального та Цивільного кодексів діють, хоча й не дуже ефективно, тому що дуже важко довести протиправні дії лікаря. Але щороку до кримінальної відповідальності в Україні притягається до десятка медичних працівників».

Медичного працівника можна притягнути до кримінальної відповідальності за його дії, що призвели до тяжких наслідків (наприклад, смерть, інвалідність чи спотворення обличчя). В усіх інших випадках, говорить правозахисник, повинна ефективно діяти система страхування медичних помилок і протиправних дій лікарів, а такого українські пацієнти поки не мають. А, скажімо, у США, лікар не одержить ліцензії на медичну практику без страхування відповідальності перед хворими.

Чи стикалися Ви з недбалими, непрофесійними лікарями?

Лариса Олександрівна, пенсіонерка: Я лікувала коліно і мені призначили фізіотерапевтичну процедуру. Медсестра поставила мені режим постійного току, в результаті якого в мене був електричний опік. Цю дірку в нозі я лікувала ще 3 місяці.

Микола Данилович, жестянщик-вентиляційник: Я якраз зустрічався з такими лікарями, які повернули мені нормальний зір. Я задоволений і вірю, що медицина нам допомагає.

Світлана Геннадіївна, пенсіонерка: У більшості випадків лікарі ставляться байдуже та халатно до пацієнтів. І не завжди професійно ставлять діагноз.

Володимир, інженер: Є різні лікарі і різне ставлення їх до пацієнтів. Я намагаюся не звертатися до медиків. Загалом, потрібно самому турбуватися за своє здоров’я.

Ірина, домогосподарка: Я не довіряю лікарям, бо дуже багато дипломів просто куплені. Тому звертаюся лише в крайній необхідності до них.
http://www.radiosvoboda.org/content/article/1604031.html

F.N.
07.04.2009, 23:35
Лікарська кругова порука і безвідповідальність дуже бентежить. А тим більше в цей час, коли дипломи отримують усі, хто хоче.

Гонта
24.04.2009, 00:46
Чому лікарі нехтують "роботою над помилками"?

Повернутися до теми лікарських помилок мене змусило повідомлення про те, що в Київському районному суді м. Полтави відбулося перше судове засідання за позовом полтавця Олександра Кіблицького до 5-ої міської клінічної лікарні та обласної клінічної лікарні.

Майже рік тому в реанімації обласної лікарні в комі померла його 21-річна донька — Наталія Кіблицька. Перед тим цілий місяць вона перебувала в 5-ій міській лікарні, куди поступила на восьмому тижні вагітності з ознаками сильного токсикозу. Родичі померлої вважають причиною смерті халатність лікарів, неправильний дігноз. Лікуючий лікар-гінеколог 5-ї лікарні відмовив пацієнтці у проведенні ультразвукового обстеження, не призначив аналізу крові на торч-інфекції. Аналізи зробили вже в обласній лікарні, а результати отримали лише після смерті дівчини. Батько стверджує, що частина медичних документів підроблена, підроблені підписи померлої. Нині цей факт має підтвердити або спростувати експертиза.

У довідці за результатами службового розслідування, проведеного обласним управлінням охорони здоров’я, вказано на помилки в лікуванні пацієнтки. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за фактом смерті Н.Кіблицької.

За багаторічну журналістську діяльність мені, на жаль, неодноразово доводилося писати про так звані лікарські помилки, ціна яким — непоправна шкода здоров’ю або й життя людини. Але не довелося зустрічатися з випадками, щоб лікарі вибачилися за свою недбалість, непрофесійність і халатність. Рідко проти «людей у білих халатах» (невже «халатність» — від слова «халат»?) порушують кримінальні справи, ще рідше лікарі сідають на лаву підсудних і зовсім у виняткових випадках вони несуть відповідальність згідно з законом. Переважну ж більшість помилок медиків, стверджує народна мудрість, ховає сира земля.

Кілька років тому помер колишній політичний оглядач «Полтавської думки» й автор «Полтавського вісника» Валентин Опришко. Протягом двох років (з 16.02.02 по 24.03.04 рр.) він лікувався в уролога обллікарні відновного лікування С. Весь цей період лікар ставив йому лише діагноз «хронічний простатит». Втім, за даними ультразвукового обстеження (УЗО), аденома визначалася спочатку як І ступеня, а з часом збільшилася до ІІІ ст. У березні 2004 р. після наполягання В.Опришка він нарешті отримав направлення до онкоуролога, який і встановив йому діагноз, а по суті — вирок: рак передміхурової залози.

Тобто два роки лікуючий лікар С. зволікав з направленням пацієнта, хворого на простатит, на консультацію до лікаря-онколога, не направив на аналіз крові на гормони (PSA) та пункцію пухлини на цитоаналіз.

Валентин Павлович Опришко помер улітку 2007 року в страшних муках. Останньою допомогою від медиків був морфій, який хоч трохи тамував біль.

Не відомо, чи розглядала атестаційна комісія облздоровуправління питання про перегляд кваліфікаційної категорії уролога С. Знаю, що він спішно продав квартиру в центрі Полтави й виїхав на постійне місце проживання до Києва, де продовжує працювати урологом…

Головний онколог області В.Лукашенко у розмові зі мною хоч і не вельми високо оцінив професійний рівень уролога С., все ж сказав, що вдові В.Опришка навряд чи вдасться через суд довести вину С. в онкозахворюванні чоловіка, яке призвело до летального кінця.

Що й казати про ставлення лікарів до простого смертного, якщо навіть до своїх, до коллег-медиків…

«Звертаюся до Вас, пані Людмило, зі своїм особистим горем, яке, на мою думку, має загальнолюдське значення. У лютому 2003 року раптово і безглуздо помер мій чоловік Володимир П’ятенко, котрий багато років, з дня її відкриття, був головлікарем 3-ї міської поліклініки Полтави. Смерть настала від анафілактичного шоку, який виник від введення знеболюючого. Я — лікар, син — теж. На наш погляд, лікарі кардіовідділення Полтавської обллікарні, де й трапилася трагедія, припусилися помилок при встановленні діагнозу та лікуванні.

Незважаючи на запис у картці В.П’ятенка про те, що у нього алергія на антибіотики, алергічні бронхоспазми (одного разу він ледь не помер від знеболюючої ін’єкції при лікувані зуба), йому призначали антибіотики. Наші з сином заперечення викликали у лікарів кардіовідділення лише роздратування. Лікарі заперечують алергію. Причиною смерті чоловіка вони вважають третій інфаркт міоркарда (після двох тижнів лікування у відділенні). Але що ж це за інфаркт, який три години нічим себе не виявляв, окрім короткочасної непритомності після приступу стенотичного кашлю (що бувало й раніше)? Чоловік помер після того, як йому поставили крапельницю в підключичну вену. Але нам так і не сказали, який препарат йому вводили, як і не повідомили, які реанімаційні заходи проводили. Випадково з’ясувалося, що вводили промедол — саме той препарат, який при полівалентній алергії чоловіка був йому протипоказаний і який і викликав анафілактичний шок…»

Листи Світлани Федорівни П’ятенко на кількох аркушах в облздоровуправління — не лише крик душі, це — крик волаючого в пустелі. «Але 13 фахових запитань, які я ставила до керівних медиків, — казала пані Світлана, — так і залишилися без відповіді, наче я спілкувалася зі сліпо-глухо-німими».

Коли через кілька місяців після втрати чоловіка пані Світлана прийшла до тями, вона не палала бажанням помсти й не пішла до суду з позовом на лікарів, а лише звернулася до облздоровуправління з проханням розібрати цей клінічний випадок на нараді медиків. Та цій благородній жінці відмовили навіть у тому, щоб покласти смерть дорогої їй людини на олтар медичної науки. Світлана П’ятенко відійшла в інший світ, так і не дочекавшись від колег тихого: «Пробачте!».

Чому так часто трапляються «лікарські помилки» і чому медики так затято нехтують «роботою над помилками»? Чому не виконують вимоги ст.6 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»? Адже відповідно до них кожен громадянин України має право на охорону здоров’я, що передбачає, зокрема, кваліфіковану медико-санітарну допомогу; достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я, відшкодування заподіяної здоров’ю шкоди.

Як пацієнту захистити свої права, коли у середовищі медиків панує корпоративна солідарність у гіршому її розумінні?

На це питання намагається дати відповідь Харківська правозахисна група, яка з січня ц.р. реалізує проект «Центр правової допомоги пацієнтам» 8(057) 700-62-81, підтриманий Міжнародним фондом «Відродження». Пацієнти, які вважають, що лікарі порушили їхні права, можуть звернутися за юридичною допомогою за вказаним телефоном.
http://health.unian.net/ukr/detail/196642

Гонта
24.04.2009, 00:48
У Києві через недбалість лікарів помер 12-річний хлопчик

Невідомо чим захворів і помер за три дні. Виявляється, таке трапляється навіть у 21 столітті. Рідні та близькі киянина Віктора Маляра впевнені – цього б не сталося, якби спочатку дільничний лікар поставив правильний діагноз, а згодом працівники швидкої допомоги діяли професійно. Спершу хлопчика вдома лікували від застуди, пізніше, провівши експертизу, медики заявили, що ймовірна причина смерті – харчове отруєння. Щоб назвати остаточний діагноз мають зробити ще дві експертизи. Цю справу вже розслідує столична міліція.

Василь Машина, дідусь хлопчика: "Ще є люди, які ризикують своїм життям, допомагають іншим рятуючи їх від смерті".

Ці рядки з останнього твору онука дідусь читає, ледь стримуючи сльози. Ще 20 днів тому 12-річний Віктор Маляр й уявити не міг, що рятуватимуть від смерті його, рятуватимуть та не врятують. Рідні хлопчика впевнені: у трагедії винні лікарі. Спочатку поставили хибний діагноз - грип, а коли на третій день Віті стало ще гірше – швидка допомога не завезла його до найближчої лікарні.

Василь Машина, дідусь хлопчика: "Їхали мимо лікарні ОХМАТДИТ і поїхали далі. Він почав уже помирати в швидкій. Діти почали крик, підняли там, ну, папа мама, зупиніться, дайте, що там, укол, зробіть щось. Вони відповіли, що якщо будете кричати, ми станемо, вас викинемо з машини".

Його чомусь привезли в реанімацію дитячої інфекційної лікарні. Але менш ніж за годину підлітка не стало. Назвати точну причину смерті Віті Маляра медики поки не можуть. Згідно з першою експертизою причина - харчове отруєння. Остаточний діагноз назвуть, коли проведуть ще два обстеження. Але родичі переконані: якби лікарі діяли професійніше, їхня дитина була б живою.

Василь Машина, дідусь хлопчика: "Ми не хочемо суду, не хочемо компенсації. Ми хочемо, щоб розслідувати це, виявити чиновників і їх покарати. Тобто, їх щоб і близько не подпускать до лікування дітей".

Заступник начальника управління охорони здоров’я Києва Володимир Загородній наголошує: медики зробили все можливе, і якби не затори на дорозі, через які швидка довго їхала в реанімацію, хлопець був би живим. А в найближчу лікарню не везли, аби не зашкодити іншим хворим.

Володимир Загородній, заступник начальника управління охорони здоров’я м. Києва: "В Охматдиті інфекційного відділення немає.
- Але коли бачать, що людина помирає? - А куди її покласти? Ви розумієте, що якщо хворий з інфекцією, і завезти в соматичну лікарню, там де 40 чи 60 ліжок дітей, ми зразу ставимо під загрозу всі ті 40 чи 60 дітей відділення".

Згорьовані батьки до спілкування з пресою поки не готові, але дідусь померлого передає: вони сподіваються, що справу не прикриють, аби чуже недбальство не забрало ще чийогось життя.
http://ictv.ua/ukr/news_ukraine.php?news_id=127542

Гонта
22.09.2010, 14:42
Через лікарську недбалість щодня помирає 6-7 хворих - В.Коновалюк

Народний депутат України від Партії регіонів Валерій Коновалюк пропонує посилити карну відповідальність медичних працівників та відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів. Про це йшлося на брифінгу журналістам, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

В.Коновалюк зазначив, що в Україні через лікарську недбалість щодня помирає 6-7 хворих та втричі більше стають інвалідами, і ніхто не несе відповідальність за лікарську недбалість.

"Запропоновані зміни стануть превентивним заходом для зменшення кількості злочинів", - пояснив депутат.

Він нагадав, що в Україні, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), продається до 50% підроблених ліків.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=941879

Dimon
29.09.2010, 15:29
Ось по темі.
Хтось цілий роман написав на тему
медичної помилки. Подивіться, може кому згодиться
http://i-solodchenko.blogspot.com/

Гонта
21.10.2010, 20:47
На Харківщині через непрофесійну роботу лікаря померла дитина

Непрофесійна робота лікаря - такі висновки комісії обласного управління охорони здоров'я, що завершила роботу з перевірки трагічного випадку смерті дитини у місті Ізюмі. Як пояснює заступник голови Харківської ОДА Ігор Шурма, дільничний лікар списав високу температуру семимісячного Саши Виникова на прорізання перших зубів. Це ж сказали і лікарі швидкої допомоги, викликані батьками. Тільки через десять днів, коли уже нічого не можна було зробити, з'ясувалося, що у хлопчика було запалення легень...

Обласна влада ніколи не покриватиме тих людей, які спровокували біду, сказав І. Шурма, і поки що рішення суду щодо дільничного лікаря не прийняте, це єдиний термін, який можна вжити, говорячи про даний випадок. Інше скаже прокуратура, відзначив І. Шурма.

Як повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу в Ізюмській райдержадміністрації, лікаря, який лікував дитину, відсторонено з посади.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=954407

Vah
14.12.2010, 20:04
Вчора в одній з лікарень Лутугинського району літній чоловік поранив з пістолета лікарів лікарні - завідувача травматологічного відділення та лікаря-стоматолога.

Про це повідомляє прес-служба УМВС в Луганській області.

13 грудня чоловік прийшов до лікарні, де на лікуванні знаходилася його дружина. На думку пенсіонера, їй медики приділяли не достатньо часу і не надавали медичну допомогу. Чоловік хотів поговорити з лікарем про стан дружини і про те, як її лікують, але лікар розмовляти відмовився.

У відповідь на відмову доктора пенсіонер дістав травматичний пістолет і відкрив вогонь, поранивши двох лікарів: травматолога та стоматолога. Одному дісталися чотири кулі, другому - три.

Співробітники лікарні викликали міліцію.

Дільничний наздогнав чоловіка вже, коли він зі зброєю в руках відходив від будівлі лікарні. Пенсіонер двічі вистрілив у співробітника міліції, втік і зник за парканом свого будинку. У цей момент до будинку прибула слідчо-оперативна група. Полковник попросив чоловіка не нервувати, не робити дурниць, а просто поговорити з ним і розповісти, що сталося.

Підозрюваний став кричати, що якщо співробітники міліції спробують його захопити або спробують застосувати співробітників спецпідрозділу для його затримання, він застрелиться, але в руки правоохоронцям не дасться. Але міліції все-таки вдалося заспокоїти і затримати чоловіка.

При його огляді у внутрішній кишені куртки було виявлено ще один пістолет. У будинку був виявлений і газовий балончик, і електрошокер.

За даним фактом порушено кримінальну справу.

http://gazeta.ua/index.php?id=365006

Гонта
25.03.2011, 10:05
У Дніпропетровську 20-річна дівчина померла, не дочекавшись "швидкої"

У Дніпропетровську, не дочекавшись швидкої допомоги, померла 20-річна дівчина.

За словами родичів померлої, трагедія сталася ввечері. Дівчині стало важко дихати, вона почала втрачати свідомість. Батьки одразу кинулися викликати "швидку". Найближча база невідкладної допомоги знаходилась в п'яти хвилинах їзди.

До приїзду медиків батьки самі намагалися зробити дівчині штучне дихання. Але у неї був порок серця, тому сподівалися тільки на реаніматологів.

Як розповіла мама дівчини, реанімація спочатку взагалі не приїхала, звичайна "03" приїхала лише через 40 хвилин.

Натомість робітники швидкої допомоги заперечують: їхали не сорок, а п'ятнадцять хвилин. Реанімобіль прислали, коли лікар зателефонував і повідомив: у пацієнтки - клінічна смерть.

Те, що мама дівчини відразу попросила реанімацію, підтверджує її дзвінок, що зберігся в комп'ютерному архіваторі викликів. Жінка повідомила головне: діагноз і відсутність дихання. У подібному випадку чергові повинні відправляти кардіологічний реанімобіль, проте, за словами лікарів, зараз таких бригад в місті не вистачає.

Як повідомляється, з початку року, у Дніпропетровській області це вже другий подібний випадок. У лютому карету не дочекався житель села Єлизаветівка, тоді не вистачило бензину для машини.
http://tsn.ua/ukrayina/u-dnipropetrovsku-20-richna-divchina-pomerla-ne-dochekavshis-shvidkoyi.html