КПК

Показати повну версію : Во Львовской области потребовали снести памятник воину-освободителю

Foker
05.04.2009, 15:30
Фракция ВО Свобода Олега Тягнибока во Львовском облсовете выступила с требованием демонтировать памятник советскому воину-освободителю в центре города Стрый Львовской области.

Фото: obozrevatel.com
ВО Свобода потребовала снести памятник воину-освободителю

Авторы обращения предложили использовать памятник в дальнейшем исключительно в качестве экспоната в музее советского тоталитаризма, сообщили в пресс-службе Всеукраинского объединения Свобода.

"По нашему мнению, памятник освободителю в центре Стрыя символизирует милитаризм советской эпохи и не только искажает историческую правду, но и уничтожает историко-архитектурную ауру площади Рынок, строения которой относятся к XVII-XIX векам", - говорится в заявлении Свободы.

По словам депутатов, "во времена украинской независимости стало возможным правдивое понимание исторических событий, связанных с деятельностью советской власти в Западной Украине, в частности на Стрыйщине".

Кроме того, по мнению авторов обращения, памятник советской эпохи имеет негативное влияние на формирование национального сознания, унижает достоинство украинцев и память о людях, которые погибли в борьбе с оккупантами за свободу Украины.

"Считаем, что устранение этого памятника с площади Рынок поможет восстановить планировочную структуру площади в соответствии с кадастровыми картами существующей застройки", - говорится в обращении фракции ВО Свобода.

Соратники Тягнибока обращаются также к деятелям культуры и искусств Львовской области с просьбой поддержать это обращение.

По материалам УНИАН, РИА Новый регион

F.N.
06.04.2009, 17:13
У будь-якому випадку вирішувати львів'янам. Захочуть - приберуть, захочуть - ні.

ANS
06.04.2009, 17:18
Війна з пам"ятниками - це круто!

DesnaKozak
06.04.2009, 21:52
Я думаю це допоможе повернути всіх заробітчан додому

Гонта
06.04.2009, 22:02
Невже ви наважитесь ліквідувати пам’ятники солдатам-визволителям України? - заява Генконсула РФ у Львові

Генеральний консул Російської Федерації у Львові Євгеній Гузєєв звернувся до голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника щодо проекту рішення про перезахоронення останки воїнів Радянської Армії та стосовно демонтажу пам’ятників воїнам, які загинули за визволення Галичини та України у боротьбі проти нацистської Німеччини і її фашистських країн-сателітів. Про це ZAXID.NET повідомили у Генконсульстві РФ у Львові. Звернення подаємо повнотекстово та у повному обсязі:

"Уважаемый Мирослав Петрович,

уважаемые депутаты,

9 апреля 2009 г. вы рассмотрите проект решения о перезахоронении останков воинов Советской Армии и демонтаже памятников воинам, погибшим за освобождение Галичины и Украины в борьбе против нацистской Германии и ее фашистских стран-сателлитов.

Обращаюсь к вам с просьбой подумать, какой документ вы будете принимать. Соответствует ли он Конституции Украины, Закону Украины "О местном самоуправлении в Украине", закону Украины "Об увековечивании Победы в Великой Отечественной войне 1941 - 1945 гг."? Будете ли вы голосовать за документ, противоречащий международным обязательствам Украины как державы-победительницы во Второй мировой войне, как государства - основателя Организации Объединенных наций? Поддержите ли вы документ, идущий вразрез Уставу ООН и резолюции 63-й сессии Генеральной Ассамблеи ООН? Поддадитесь ли вы давлению немногочисленной группы ваших коллег, исповедующих идеологию интегрального национализма?

У славян всегда чтили память воинов, отдавших свои жизни за свободу и независимость Родины. Но, к сожалению, во Львове нет даже упоминаний о тех 800 тысячах людей, которые были замучены нацистами и фашистами в трех концлагерях для военнопленных, располагавшихся в черте города, исчезли памятники хорошо известному львовянам солдату А.Марченко, видным советским военнокомандующим. Неужели вы решитесь ликвидировать оставшиеся немногочисленные памятники солдатам, освобождавшим Украину от тех сил, которые хотели превратить украинцев, русских, белорусов в своих рабов? Называя в проекте своего решения советских воинов "оккупантами" ваши коллеги праворадикального характера волей-неволей подталкивают вас на принятие документа, который способствует вашему переходу в ряды сил, которые разделяют неонацистскую и неофашистскую идеологию.

Хотел бы напомнить о том, что тот, кто убивает прошлое, отказывает себе в будущем. Наши народы заплатили слишком большую цену в самой разрушительной войне 20-го столетия, чтобы оставлять без внимания такие нетерпимые для современного мира действия.

Зная многих из вас лично, надеюсь, что вы примете разумное решение, соответствующее международным обязательствам Украины и общечеловеческим ценностям".
http://zaxid.net/newsua/2009/4/6/174858/

Сергій
06.04.2009, 22:21
спілкувався з людьми всякими майже всі ставляться до того негативно. Легше воювати з пам"ятниками ніж з живими...

DesnaKozak
06.04.2009, 23:20
Його можна було без шуму перенести десь на кладовище

Werwolf
07.04.2009, 16:38
Краще б пан Тягнибок займався війною з жидами та Хабадом, з тими хто сьогодні без зброї нищить українців. Але ж, дивлячись на такі вчинки як війна з монументами, можна зробити висновки, що "КІШКА ТОНКА". Такий курс працює лише на роз"єднання української нації. Це плівок іншій частині України, та поплюження націоналістичної ідеології, як повинна працювати на знищення розбрату та ворожнечі серед однієї нації.

Колись Адольф Гітлер казав:
"Если мы хотим сохраниться как единый народ, мы должны преодолеть разделяющее нас!"(Речь 4 марта 1933 г. в Кенигсберге)

Але ж Тягнибок робить все протилежне курсу націонал-соціалізма. А раз так, то й працює він на розкол української нації та України.

lingvo
07.04.2009, 18:50
Але ж Тягнибок робить все протилежне курсу націонал-соціалізма.
Та якось і не дивно, його навіть націоналістом важко назвати, він просто "справжній".

DesnaKozak
07.04.2009, 19:09
Та якось і не дивно, його навіть націоналістом важко назвати, він просто "справжній".
ну не скажіть. Тягнибок впринципі не дав скотитись націоналізму на рівні політичному до повного дна. Крім того в дійсності в Свободі на всіх рівнях є люд адекватні, просто вони занадто захоплюються питання політичної доцільності, і справа доречі не в національному питанні

lingvo
07.04.2009, 21:00
Крім того в дійсності в Свободі на всіх рівнях є люд адекватні, просто вони занадто захоплюються питання політичної доцільності, і справа доречі не в національному питанні
Адекватні люди є абсолютно усюди, але це нічого не змінить у разі неадекватності організації.

Slav
08.04.2009, 04:01
Краще б пан Тягнибок займався війною з жидами та Хабадом, з тими хто сьогодні без зброї нищить українців. Але ж, дивлячись на такі вчинки як війна з монументами, можна зробити висновки, що "КІШКА ТОНКА". .....................

Дуже правильно, я вважаю, робить ВО "Свобода", що очищує советское лайно з української землі. Моє пояснення, що саме означає існування "саветскіе памятнікov":

"Саветскіе памятнікі" символізують радянський тоталітаризм, сталінізм, а також -- російський імперіалізм, могутність російської імперії, її право на панування над іншими народами, зокрема над українським. У медведьопутінській Росії всіляко виправдовують та прославляють радянський тоталітаризм, сталінізм, оскільки самі добре розуміють, що вони -- різновиди російського імперіалізму. Російська влада намагаєтьсься прийняти закони, котрі силою затверджуватимуть офіційну російську версію історії Другої світової війни. Найближчим часом планують прийняти закони про заборону "отріцанія пабєди" , та недопушення реабілітації героїв національно-визвольних рухів колишніх республік срср. Закон про заборону "отріцанія пабєди" передбачатиме відповідальність за демонтаж "саветскіх памятніков".

З дозволу адміністраціі я можу подати гіперпосилання на блог та сайти Александра Дюкова -- кремлівського історика, з вивчення котрих зрозуміло: Росія печеться "саветскими памятниками" саме як символами російського панування, хоча відкрито аргументує свою позицію збереженням пам'яті загиблих.

Нашим недоумкам -- прихильникам збереження "саветскіх памятніков", котрі розважають про пам'ять загиблих у війні українців , треба пояснювати: срср використовував українців лише як гарматне мясо для реалізації своїх імперських цілей, та підкреслювати: пам'ятники загиблим українцям необхідні, але це повинні бути зовсім інші пам'ятники у зовсім іншому виконанні, не подібному з вигляду до колишніх "саветских памятніков", котрі символізують сталінізм, радянський тоталітаризм -- різновиди російського імперіалізму та російського панування."

http://www.forum.vosvoboda.info/viewtopic_6133_105.php

Боротися треба з організованим єврейством суворо дотримуючись наукового підходу. Ніхто серйозно у нарoді не сприйме "борців з Хабадом". Бачимо, до чого доборовся Щокін...

У так звану теорію "знищення Гітлером всіх словян" чи "порабощеніе" можуть вірити лише ідоти. Хоча я не ствeрджую, що Гітлер збирався на халяву комусь нести свободу.

Werwolf
08.04.2009, 11:10
У твоїх словах є правда. Але саме зараз не той час, коли це потрібно робити. Такі вчинки Тягнибоку наказують робити ті, хто веде Україну до занепаду та розколу. Тільки наступає момент, коли українці, слов"яни починають примирюватись, відразу з"являється жидівська провокація, і люди з різних частин України знову починають ненавидіти один одного. Тягнибок робить все, що роз"єднує Україну. То ж і висновок можна зробити, що хабадівець Коломойський не помилився у своєму виборі, коли купив пана Олега.

ANS
08.04.2009, 11:31
То ж і висновок можна зробити, що хабадівець Коломойський не помилився у своєму виборі, коли купив пана Олега.
А звідки в тебе ця інформація?
Колись таке заявляла Семенюк-Самсоненко в одному теле-шоу.

Werwolf
08.04.2009, 11:43
Це заявляв і Луценко-Луцман, та ще багато інших. Не буду кидати інтернет - посилання, їх багато.
Нещодавно я зустрічався з знайомим працівником податкової у Києві, який знаходиться на великій посаді. Він розповів, що Коломойський має великі плани на декілька регіонів західної України. Він хоче прихватизувати декілька великих підприємств. Сьогодні, йому для не вистачає адмінресурсу для виконяння цього плану. То ж і пішло вербування пана Олега, як рятівника національної свідомості українців. Все дуже просто - гроші. Розмови були про посаду мера Львіва, яким повинен стати Тягнибок, та великий відсоток депутатів в радах, щоб через адмінресурс можна було загарбати бажане.

DesnaKozak
08.04.2009, 12:34
Це заявляв і Луценко-Луцман ну ми то знаємо хто найгучніше кричить "Тримайте злодія!". Не думаю що Коломойський фінансував антибютівську силу

Proletariat
08.04.2009, 13:41
Александра Дюкова

Він же індіанець:

http://www.inosmi.ru/media/docs/08/07/17/242657.jpg

Такий самий росіянин, як Червоненко наприклад - українець.

різновид російського панування

В такому разі теперішня республіка Україна з владою коломойських і рабиновичів - це різновид українського панування...

Луценко-Луцман

Семенюк-Самсоненко

Смалите. А де Кучма-Куцман, Мороз-Морош, Симоненко-Петерш? :)))

ANS
08.04.2009, 20:20
Семенюк-Самсоненко
Це її офіційне прізвище між іншим. Самсоненко - це прізвище її чоловіка, за якого вона нещодавно вийшла заміж.

Slav
08.04.2009, 23:55
У твоїх словах є правда. Але саме зараз не той час, коли це потрібно робити. Такі вчинки Тягнибоку наказують робити ті, хто веде Україну до занепаду та розколу. Тільки наступає момент, коли українці, слов"яни починають примирюватись, відразу з"являється жидівська провокація, і люди з різних частин України знову починають ненавидіти один одного. Тягнибок робить все, що роз"єднує Україну. То ж і висновок можна зробити, що хабадівець Коломойський не помилився у своєму виборі, коли купив пана Олега.

Іншого часу не буде. Ющенко піде, а його місце займе якийсь українофоб, не дай боже жидуля тиМОШЕнко.

Не треба безпіставних інсунуацій у будь-яку сторону, навіть щодо жидів. Тільки докази. Інакше така "боротьба" -- це самокомпрометація

Перепрошую, говоріння про куплення хабадівцем Коломойським Тягнибока -- дурниця розрахована на темних сільських бабок.

Некоректність та неадекватність боротьби Щокіна з організованим єврейством я можу довести у окремо створеній для цього темі.Я про це УКПістам ще говорив три роки тому, коли ще був шанс вибору вірного шляху. Fакт "примирення" його з оргєврейством говорить сам за себе.

Не сприйміть мій допис за образу. Нічого особистого.

Він же індіанець:

http://www.inosmi.ru/media/docs/08/07/17/242657.jpg

Такий самий росіянин, як Червоненко наприклад - українець.

Цей кремлівський "істориk" -- ублюдок -- продукт палкого кохання советскої інтердевочкі та якогось латиноамериканського "хагошего человека" з легендою під індуса. Зайдіть у його блог -- переконаєтесь. Його антропологічний тип немає нічого спільного ні з індіанцями, ні з індусами.

Ulv
09.04.2009, 02:25
Некоректність та неадекватність боротьби Щокіна з організованим єврейством я можу довести у окремо створеній для цього темі.
Цікаво було б почитати

Werwolf
09.04.2009, 13:16
В тому й справа, що зараз поки в державі немає руху, який би проводив повноцінну націоналістичну політику по всіх фронтах, як наприклад це було в Германії. Але такі як Щокін цей час наблизили. Він доречі підняв це питання не своєчасно та однобоко. І навіть скажу більше. Все те він робив не заради ідеї, а заради банального бажання заробити грошенят від арабських інвесторів. Ніякої іншої системної політики він не проводив.
Та й в любому іншому сенсі ні в нього, ні в когось іншого це тоді би не вийшло. Люди були не готові. Сьогодні інший час, і народ змінюється теж. Жидівське питання треба піднімати системно, при наявності міцного, системного правого руху.
Доречі, не виключаю варіанта про те, що Тягнибока Коломойський не фінансує. Той же Хабад міг закинути таку дезу для дискредитації правої партії.
Принаймні хочетсья цьому вірити.

Гонта
09.04.2009, 23:40
Пам'ятник воїну-визволителю на Львівщині таки демонтують

Депутати Львівської обласної ради підтримали депутатський запит від депутата ВО "Свобода" Олега Панькевича щодо ухвали рішення про демонтаж пам’ятника радянському воїну "Визволителю" у центральній частині м. Стрий на Львівщині з пропозицією його подальшого використання як експонату у музеї радянського тоталітаризму.

Також у запиті зазначено, що "Пам’ятник "Визволителю" у центрі Стрию символізує агресивний мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а й руйнує історико-архітектурне середовище площі Ринок забудова, якої сягає 17-19 ст. На місці, де встановлено монумент, немає жодних захоронень, а також пам’ятник не має меморіального значення і не прив’язаний до конкретних історичних подій, що відбувалися на Стрийщині. Пам’ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості і принижує гідність українців, які загинули у боротьбі з московськими окупантами за волю України. Усунення цього пам’ятника стане одним з актів утвердження надалі питомих націонал-державних символів".

Нагадаємо, 8 квітня під час засідання ХХІІ сесії V демократичного скликання Стрийської міської ради депутати відхили питання про демонтаж пам’ятника воїну-визволителю, що 1965 року встановлено на майдані Ринок у райцентрі, - інформує
ZAXID.NET.

Депутат Андрій Буцяк ще у лютому цього року виступив з ініціативою демонтажу пам’ятника часів радянської влади. 5 квітня за підтримки ВО "Свобода" у Стрию пройшла акція "Геть пам’ятники тоталітаризму з українського міста". Сьогодні він обурився тим, що цього питання немає у порядку денному сесії, хоча на депутатських комісіях його розглядали. Міський голова Стрия Роман Шрамов’ят поставив на поіменне голосування це питання. Та тільки 10 із 44 присутніх депутатів Стрийської міської ради проголосували "за", тож питання так і не внесли у порядок денний. Депутат Андрій Буцяк на знак протесту покинув залу засідання.
http://oglyadach.com/news/2009/4/9/209326.htm

Foker
10.04.2009, 08:50
Просто они заявляли,шо они воевали против НКВД,так а памятник то простому солдату !Такому как мой дед!За такое я б по е.алу дал бы.Это все реальная провокация.

Хорс
19.04.2009, 22:18
Просто они заявляли,шо они воевали против НКВД,так а памятник то простому солдату !Такому как мой дед!За такое я б по е.алу дал бы.Это все реальная провокация.

ссср керували сталін з жидами. РККА була армією яка захищала жидо-більшовитський лад на території ссср. Пам'ятники рабам, які воювали за те щоб їхні поневолювачі і далі поневолювали їх народ, треба зносити.

Демонтаж совєтських пам'ятників, це ідеологічна боротьба проти комуністичної ідеології. Те що недають демонтувати офіційно, треба знищувати самовільно.

DesnaKozak
20.04.2009, 01:04
Те що недають демонтувати офіційно, треба знищувати самовільно. якщо вже йти на хуліганку то краще бутік буржуйський знищити

Dez
20.04.2009, 02:34
Тягнебок либерал сраный ...

Dez
20.04.2009, 02:38
Хорс не согласен с тобой на счет рабов. Люди шли воевать за свою семью,друзей мать отца ,предков .

Хорс
20.04.2009, 11:39
Хорс не согласен с тобой на счет рабов. Люди шли воевать за свою семью,друзей мать отца ,предков .

Воювали проти свого визволення від жидо-большевизму, за те щоб у 1947 році знову совєти робили голодомор, щоб сотні тисяч українців були розстріляні, та виселені в Сибір. Хіба вільні люди воюють за таку долю своєї Батьківщини?
Наші герої це вояки УПА і УВВ (Українське визвольне військо) у складі Вермахту. Їм повинні стояти пам'ятники, а не тим хто воював за жидо-большевитську владу.

lingvo
20.04.2009, 11:56
Героями є всі ті українці, що боролися у тій страшній братовбивчій м'ясорубці, всі ті що пройшли через пекло війни чи полягли на полі бою. Якби воїни, що боролися у Червоній армії, знали хоча б частину тої правди, що зараз відкрита нам, то українці знаходилися б по одну сторону фронту.

Хорс
20.04.2009, 12:18
Сварг, як можуть бути героями ті хто воював за жидо-більшовиків під час другої світової?
Якщо почнемо війну з жидівською владою в Україні, то для тебе будуть героями ті хто захищатиме цю владу?

lingvo
20.04.2009, 12:27
Мій дід та прадід не воювали за жидо-більшовиків. Вони й справді думали, що боронять рідну землю, свій народ, майбутнє. Якби ж вони тоді знали, що помиляються.

Поки це ще не зайшло далеко, слідкуй за словами. Крапка.

Ukrainian
20.04.2009, 14:23
Більшість українців навіть не знала про існування УПА та інших формувань, під час війни ця інформація глушилась совецькою владою, бо совєти боялись, що українці перейдуть на сторону анти-совецьких повстанців, не думаю що варто обзивати українців, що по неволі воювали на боці комуністів, а совецькі пам'ятники, всяких ленінів і т.д. треба зносити без зайвого галасу.

Dez
20.04.2009, 14:47
Сносить памятника надо Марксам ,Лениным Сталинам и т.д Но памятники солдатам не стоит трогать ...солдат тут не причем .

Блондин
20.04.2009, 22:58
Существуют захоронения и кладбища славян воевавших по разные стороны, также должны существовать и памятники воинам! В этом нет никакой политики!

Гонта
20.04.2009, 23:27
http://s54.radikal.ru/i143/0904/96/084d4ab8bdb6.jpg

Хорс
20.04.2009, 23:41
Поки це ще не зайшло далеко, слідкуй за словами. Крапка.

Де це я за словами не слідкую?
Я свої доводи довожу логічно, нікого з опонентів не обзиваю. Не треба ображатися на мене, як що я нерозділяю вашу думку.
Я не вважаю героями солдат РККА і маю на це право. Їхніми руками комуняцька влада захищала себе і знищувала українських націоналістів. Нагадаю ще про злочини РККА на акупованих територіях.
http://observer.sd.org.ua/news.php?id=10958
Як що я неправий то розкажіть мені про те за які заслуги мають стояти пам"ятники РККА. Може й 9 травня треба святкувати? :)))

Ukrainian
20.04.2009, 23:43
Гонта
Фотка - клас :) А звідки це?

Хорс
20.04.2009, 23:48
Существуют захоронения и кладбища славян воевавших по разные стороны, также должны существовать и памятники воинам! В этом нет никакой политики!

В РККА були не тільки слов'яни, це була інтернаціональна армія в якій було безліч азіатів. До того ж пам'ятники і захоронення це різні речі.

Гонта
20.04.2009, 23:58
Фотка - клас А звідки це?
Вже і не згадаю де на неї натрапив, але коли побачив, то одразу зберіг, оскільки таких фото не так вже й легко знайти. Такі кадри не вигідні для жидів і іншої наволочі, яка пропагує, що німці убивали всіх і одразу на місці. Але як бачимо з фото відносини були нормальні з обох сторін.

Гонта
21.04.2009, 00:04
Або ще таке:

http://s51.radikal.ru/i131/0904/36/c0f5bdbee7c5.jpg

http://s52.radikal.ru/i136/0904/99/0405d0bfdd89.jpg

Slav
24.04.2009, 00:21
Пам'ятники загиблим українцям потрібні, але у зовсім іншому виконанні, без натяків на "велич советскої епохи". Про це детально у декількох постах, я пояснив тут:

http://www.forum.vosvoboda.info/viewtopic_6133_105.php

В тому й справа, що зараз поки в державі немає руху, який би проводив повноцінну націоналістичну політику по всіх фронтах, як наприклад це було в Германії. Але такі як Щокін цей час наблизили. Він доречі підняв це питання не своєчасно та однобоко. І навіть скажу більше. Все те він робив не заради ідеї, а заради банального бажання заробити грошенят від арабських інвесторів. Ніякої іншої системної політики він не проводив.
Та й в любому іншому сенсі ні в нього, ні в когось іншого це тоді би не вийшло. Люди були не готові. Сьогодні інший час, і народ змінюється теж. Жидівське питання треба піднімати системно, при наявності міцного, системного правого руху.
Доречі, не виключаю варіанта про те, що Тягнибока Коломойський не фінансує. Той же Хабад міг закинути таку дезу для дискредитації правої партії. Принаймні хочетсья цьому вірити.

Щокін та його прихильники якраз дуже своєчасно підняли тему загрози організованого єврейства, але багато у їхній діяльності було різних помилок, некоректностей, що дуже нашкодили всій справі і нейтралізовували справді зроблені корисні речі. Незважаючи, що Щокін та його прихильники представляли наукову установу МАУП, вони не спромоглися застосувати у боротьбі з оргєврейством науковий підхід. Часто від них можна було прочитати недоведені інсинуації, помилкові твердження, котрі оргєврейство використовувало на свою користь. Навіть з тим Хабадом вийшов майже маразм. Аджеж про Хабад стало відомо тільки від єдиного свідка Ходоса, якщо його можна таким назвати, також з різними фантастичними та абсурдними інсинуаціями, без твердих документальних доказів.

Не важливо чи Щокін отримував допомогу від арабських країн, чи ні. Головна проблема, котра подалі привела до згортання боротьби з оргєврейством -- це некоректність боротьби.

Skif
25.04.2009, 15:17
Повністю згоден, що пам"ятник слав"янським воЇнам не треба чіпати !!!
краще знести пам"ятники косіору , леніну та катерині 2 !!!!!

Гонта
01.05.2009, 15:35
Чи є загроза пам`ятникам радянським солдатам на Львівщині?

Львівська облрада не приймала жодних рішень про демонтаж пам’ятників воїнам-визволителям - МЗС

Львівська обласна рада не приймала жодних рішень про демонтаж пам’ятників воїнам-визволителя.

Зокрема, як йдеться у переданому УНІАН коментарі МЗС, впродовж останніх днів провідні російські телеканали, друковані та інтернет-видання активно поширювали інформацію щодо нібито намірів Львівської обласної ради здійснити демонтаж пам’ятника воїнам-визволителям у м. Стрий та перенести його як експонат до музею тоталітаризму.

Міністерство закордонних справ України зауважує, що прийняте Львівською обласною радою 10 квітня ц.р. рішення „Про гуманітарну і правову оцінку діяльності комуністичного режиму та заборону комуністичної ідеології” не передбачає вчинення будь-яких дій стосовно пам’ятників воїнам, які загинули за визволення України у боротьбі проти нацистської Німеччини та її країн-сателітів.

МЗС ще раз наголошує, що Україна шанує тих, хто боровся з фашизмом, віддав життя за Перемогу.

“Напередодні 64-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, коли всі народи світу вшановують тих, хто зупинив нацистські війська, захистив мир та життя мільйонів людей різних національностей, закликаємо російську сторону утримуватися від штучного роздмухування пристрастей навколо подібних питань, а радше перейнятися впорядкуванням місць поховань воїнів-визволителів і пам’ятних знаків, що символізують Велику Перемогу”, - підкреслюється в коментарі МЗС.

Як повідомлялося, 10 квітня Львівська облрада прийняла звернення до Президента України та Верховної Ради щодо законодавчої ініціативи подання проекту Закону України "Про правову оцінку злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України".

Також облрада рекомендувала районним радам, виконкомам сільських, селищних та міських рад Львівської області, серед іншого, сприяти комунальному підприємству Львівської обласної ради "Доля" у виявленні невідомих поховань та гідному перепохованню останків учасників Другої світової війни та провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об’єктів (пам`ятники, обеліски, стели, барельєфи тощо), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом.
http://human-rights.unian.net/ukr/detail/190634

Гонта
05.05.2009, 13:51
У Міноборони Росії стурбовані демонтажем радянських пам’ятників на Львівщині

У випадку, якщо Росія і Україна найближчим часом не ухвалять злагоджених заходів щодо захисту історичних об'єктів, то ситуація з руйнуванням та перенесенням пам'ятників і поховань радянських воїнів в Україні за кілька років може вийти з-під контролю. Про це заявив глава управління Міноборони РФ щодо увічнення пам'яті загиблих при захисті Батьківщини генерал-майор Олександр Кірілін.

"У зв'язку з тим, що політична обстановка в Україні змінилася, там відбуваються процеси заміни цінностей і фальсифікації історії Великої Вітчизняної війни, перенесення і навіть знищення радянських військових поховань. Через кілька років процес може стати незворотнім", - сказав Кірілін.

Як інформують "Подробності", за його словами, непроста ситуація навколо пам'ятників радянським воїнам складається в центральних областях України, справжня боротьба з ними розгорнулася на заході, передусім - у Львові та Львівській області.

"Влада часто використовує тактику знищення без зайвого шуму пам'ятників воїнам Радянської армії - спочатку не виділяють грошей на ремонт пам'ятників, а потім їх демонтують як аварійні", - зазначив представник Міноборони РФ.
http://zaxid.net/newsua/2009/5/5/124225/

Гонта
20.07.2009, 12:49
Пам’ятник воїну-визволителю у Стрию на Львівщині розписали вандали

У м. Стрию, що на Львівщині, пам’ятник воїну-визволителю, який з березня 2009 року представники ВО "Свобода" ініціюють знести, знову розписали невідомі особи, - повідомив власкор ZAXID.NET.

Написи: "Хто повалить ви, або ми?!" та "кат українського народу" з’явилися декілька днів тому. Зухвала витівка не викликала ніякої реакції ні з боку влади, ні громадськості, ні правоохоронців.
http://zaxid.net/newsua/2009/7/20/90014/

Гонта
22.08.2010, 15:59
На Львівщині пошкодили Монумент радянському воїну-визволителю

У місті Стрий на Львівщині вночі невстановлені особи забруднили Монумент воїну-визволителю. Також повідомляється, що неподалік від монументу було зроблено надпис на стіні "ксенофобського характеру".

Про це повідомили у прес-службі Львівського обкому КПУ.

Перший секретар Стрийського міськкому КПУ Олександр Сидоренко, зокрема відправив телеграму на адресу голови Львівської ОДА Василя Горбаля.

Як повідомляється, текст коштував 60 гривень. Після чого міська влада Стрия поспішно стерла "сліди дикунства", як дослівно сказано у повідомленні обкому КПУ.

Нагадаємо, історія з цим пам’ятником вже набула розголосу раніше. Так, депутати Львівської обласної ради від ВО "Свобода" зверталися до мера міста Стрий із пропозицією демонтувати пам'ятник радянському воїну-визволителю в центрі цього міста.

На думку представників об'єднання, радянський пам'ятник потрібно прибрати з центральної частини Стрия і зробити експонатом у музеї радянського тоталітаризму.

"На нашу думку, пам`ятник "визволителю" в центрі Стрия символізує мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а й руйнує історико-архітектурне середовище площі Ринок, забудова якої сягає 17-19 ст. Окрім того, пам`ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості, принижує гідність українців та пам`ять про людей, які загинули у боротьбі з окупантами за волю України", - зазначили депутати від "Свободи", - зазначали вони.
http://tsn.ua/ukrayina/na-lvivschini-poshkodili-monument-radyanskomu-voyinu-vizvolitelyu.html

Божий Одуванчик
23.08.2010, 02:03

:lol:

Твой дед дал бы по е**** тебе, за аватарку с теми, против кого он воевал.

В РККА були не тільки слов'яни, це була інтернаціональна армія в якій було безліч азіатів. До того ж пам'ятники і захоронення це різні речі.

По твоей логике, в составе Вермахата воевали воины одной национальности или даже расы?

http://img26.imageshack.us/img26/8817/021a08625fa3ecl.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/4271/arab13.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/2598/dd001.jpg

DesnaKozak
23.08.2010, 09:56
чорні в лавах військ рейху воювали за Білу Європу, а білі в лавах РККА і армій союзників чесно кажучи не відомо за що, але явно не за те ж саме.

Божий Одуванчик
23.08.2010, 12:03
Воевали за свою незавимость, а не за Белую Европу.
Про РККА-согласен, это я поправил Хорса, который думает, что в составе Рейха воевали люди одной национальности.

Гонта
08.12.2010, 22:41
У Львові пам'ятник воїнам-визволителям облили фарбою та обмалювали свастиками

У Львові на вул. Стрийській невідомі облили фарбою Монумент слави і намалювали на ньому, під написом "Переможцям над фашизмом", серп і молот та свастику.

Як повідомив 8 грудня заступник голови Антифашистського комітету України, голова Львівського Антифашистського Комітету Олександр Калинюк, ще напередодні, коли він був біля Монументу слави, цього не було.

"Думаю, цей акт вандалізму було скоєно в ніч з 7 на 8 грудня", – каже він.

Олександр Калинюк розповів, що сьогодні він виявив, що орден перемоги, розміщений на монументі, залито червоною фарбою.

"Під написом "Переможцям над фашизмом" також червоною фарбою було написано, що серп і молот дорівнює фашистській свастиці. За монументом валялись пензлі, якими малювали. Під орденом лежала обрізана пляшка, в якій, мабуть, була фарба. Я викликав міліцію, вона вилучила ці пензлі і пляшку для проведення експертизи. Я написав заяву і дав свідчення, зараз цим займається Галицький райвідділ міліції. Думаю, буде порушено кримінальну справу, адже це пам'ятник присвячений Великій вітчизняній війні", – сказав Олександр Калинюк.

Меморіал був відкритий в 1970 році під назвою "Монумент бойової слави Радянських Збройних Сил".

Ансамбль складається з 30-метрового пілона, бронзової центральної групи і масивної гранітної стели з великими рельєфами з кованої міді. На вертикальному пілоні - горельєфи, що втілюють основні види військ.

Центр ансамблю становить скульптурна група з алегоричних фігур радянського воїна і Батьківщини-матері.

Історія Радянської армії розкривається в 6-ти багатофігурних горельєфах, розташованих з обох боків стели "Народження Червоної Армії", "Громадянська війна", "Визволення Західної України", "Рік 1941-й", "Велика Вітчизняна війна" і "Перемога" .
http://tsn.ua/ukrayina/u-lvovi-pam-yatnik-voyinam-vizvolitelyam-oblili-farboyu-ta-obmalyuvali-svastikami.html

Oles Vahnij
10.12.2010, 14:27
Совєти зло. І солдафони які воювали на їхньому боці чинили злочин. Незалежно від того чи вірили чи під примусом. Памятники їм - образа честі і гідності всього українського народу. На смітник їх.

Гонта
25.01.2011, 20:59
У Львові Монумент Слави охоронятимуть, як і Бандеру

Відтепер у Львові Монумент Слави на вул. Стрийській цілодобово охоронятиме міліція. Це пов'язано з тим, що почастішали випадки вандалізму щодо пам'ятника.

"8 грудня 2010 року був вчинений черговий акт вандалізму щодо Монументу Слави на вул. Стрийській. Його залили фарбою. Тоді я викликав міліцію, приїхала оперативна група, зняла всі ці речі і провела слідчі дії. Відтак, я звернувся до начальника обласної міліції з тим, що це постійно, протягом останніх декількох років, вчиняють такі акти наруги. І не тільки над цим монументом, а й над іншими місцями які залишились у Львові і які нагадують про перемогу у Великій Вітчизняній Війні", - розповів голова Львівського Антифашистського комітету Олександр Калинюк.

За його словами, "начальник обласної міліції надіслав листа на розгляд начальнику міської міліції і міська міліція прийняла рішення встановити цілодобове чергування. Буквально декілька днів тому начальник міської міліції про це написав, що встановлюється цілодобове чергування. Це не дасть можливості вчиняти наруги над цим монументом".

Нагадаємо, 2 грудня 2010 року під час сесії Львівської міської ради секретар ради, "свободівець" Василь Павлюк озвучив звернення до правоохоронців з проханням просилити охорону пам'ятників борцям за волю України.

В першу чергу, у зверненні депутатів йшлося про посилену охорону біля пам'ятника Степанові Бандері.

Своєю чергою, міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що нещодавно мав розмову з керівництвом міської міліції з цього питання. Мер наголосив, що патруль повинен там чергувати постійно.
http://tsn.ua/ukrayina/u-lvovi-monument-slavi-ohoronyatimut-yak-i-banderu.html

Гонта
26.01.2011, 16:54
"Свободівець" назвав Монумент Слави у Львові "бронзовим бовдуром"

"Посилена охорона працівниками міліції Монументу Слави у Львові, на думку представників ВО «Свобода», є непотрібна, оскільки «витрачати цінні ресурси нашої доблесної міліції на охорону бронзового бовдура на вул. Стрийській, – це абсолютно недоцільно", - заявив заступник голови фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Юрій Михальчишин.

Відповідаючи на запитання ZAXID.NET про те, як "Свобода" ставиться до того, що у Львові обіцяють посилити охорону Монументу Слави, Михальчишин відповів: "Монумент Слави взагалі-то в аварійному стані і його треба охороняти, щоб він на голову нікому не впав. А витрачати цінні ресурси нашої доблесної міліції на охорону бронзового бовдура на вул. Стрийській, – це абсолютно недоцільно".

Він наголосив, що це – "нераціональне використання людського ресурсу" і воно "абсолютно нічим не обґрунтоване з точки зору політичної ситуації в місті".

"Ставлення є однозначне, ставлення негативне. Це результат тривалої епістолярної творчості пана Калинюка, я так розумію, який в останні 20 років тільки те і робить, що пише заяви, що треба охороняти Монумент Слави. Чомусь знайшлись люди, які на 20-й рік до нього ослухалися", – сказав він.

Щодо охорони пам’ятника Бандері, зауважень у "свободівців" не виявилось.

Своєю чергою голова фракції ВО "Свобода" у міськраді Руслан Кошулинський прокоментував охорону пам’ятника Бандері так: "Ви вважаєте, що не буде проблем після Сталіна?"

Окрім того, Юрій Михальчишин додав, що пам’ятник Бандері знаходиться в центральній частині міста, відтак там доцільна посилена охорона правопорядку, натомість Монумент Слави – це "фактично безлюдна частина, де ніхто особливо не гуляє, і правопорядок можуть забезпечувати там курсанти військової академії".

"Не бачу потреби забезпечувати там додаткову охорону", – додав депутат.

Як інформував ZAXID.NET голова Львівського Антифашистського комітету Олександр Калинюк, відтепер у Львові Монумент Слави на вул. Стрийській цілодобово охоронятиме міліція. Це пов’язано з тим, що почастішали випадки вандалізму щодо пам’ятника.

Нагадаємо, 8 грудня 2010 року Монумент Слави на вул. Стрийській залили фарбою.

Зазначимо, 28 грудня 2010 року в Запоріжжі невідомі зловмисники пошкодили бюст Сталіна, відрізавши йому голову.

У Новорічну ніч відбувся вибух на території Запорізького обкому КПУ, внаслідок чого пам`ятник Сталіну було повністю зруйновано.
http://www.zaxid.net/newsua/2011/1/26/130521/

Гонта
24.02.2011, 09:58
На Львівщині осквернили Монумент радянським воїнам

23 лютого у Червонограді Львівської області невідомі осквернили Монумент воїнам радянської армії, які визволяли місто від німецьких загарбників.

Про це у коментарі ZAXID.NET повідомив голова ЛОО Антифашистського комітету України Олександр Калинюк.

За його словами, невідомі розмалювати Монумент воїнам-визволителям Червонограда фашистською свастикою і образливими написами.

«Серед полеглих воїнів, які визволяли місто, було багато росіян. Це ж якими треба бути бездуховними особами, щоб напередодні святкування Дня захисника Вітчизни осквернити могили тих, хто рятував від «коричневої чуми» їх предків! Сьогодні ми вже надіслали відповідну заяву Генеральному консулу Росії у Львові Євгену Гузєєву», - наголосив Олександр Калинюк.
http://zaxid.net/newsua/2011/2/24/85151/

Гонта
12.03.2011, 08:59
На Херсонщині підлітки здали на металобрухт пам'ятник радянським воїнам

У Херсонській області підлітки здали на металобрухт деталі пам'ятника з братської могили радянських воїнів.

Як повідомили в Центрі громадських зв'язків УМВС в Херсонській області, до чергової частини Бериславського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що в селищі Червоний Маяк пошкоджено пам'ятник "Братська могила воїнів Радянської армії".

Правоохоронці почали допитувати місцевих жителів, і з'ясували, що до злочину можуть бути причетні двоє підлітків. Підозрюваних затримали через кілька годин після отримання повідомлення.

Виявилося, що двоє хлопців у віці 16 і 14 років вирішили таким чином заробити собі на розваги. Вони відірвали мідні деталі з постаменту, і разом з непотрібними каструлями і трубами здали в пункт прийому металу, і заробили трохи більше 200 гривень. Коли ж працівники міліції прийшли до підлітків додому, вони в усьому зізналися.

За цим фактом порушено кримінальну справу за ч.1 ст. 298 Кримінального кодексу України "знищення, руйнування або пошкодження пам'яток - об'єктів культурної спадщини" (карається штрафом до 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 3 років).
http://tsn.ua/ukrayina/na-hersonschini-pidlitki-zdali-na-metalobruht-pam-yatnik-radyanskih-voyiniv.html

Гонта
16.03.2011, 16:47
На Львівщині відбили голову пам’ятнику воїну-визволителю

У місті Великі Мости Сокальського район Львівщини невідомі відбили голову пам’ятнику воїну-визволителю, який встановлений на площі перед міської радою. Про це повідомив голова Львівського обласного осередку Антифашистського комітету України Олександр Калинюк.

За словами О.Калинюка, вандали розтрощили верхню частину монументу, який встановлений воїнам, що загинули під час визволення міста Великі Мости у часи війни, повідомляє УНІАН.

«На цьому місці захоронено більше ста воїнів, які полягли від німецьких загарбників. Такі дії красномовно підтверджують рівень виховання та поваги нащадків до своїх дідів-прадідів, які загинули, визволяючи місто», – відзначив О.Калинюк.

Також О.Калинюк зазначив, що вже звернувся до правоохоронних органів щодо цього акту вандалізму та скерував відповідну заяву Генеральному консулу Росії у Львові Євгену Гузєєву.
http://zaxid.net/newsua/2011/3/16/145254/

Dimon morkva
18.03.2011, 18:15
Війна з пам"ятниками - це круто!

Проломи голову лєніну-врятуй планету!

Гонта
08.11.2011, 22:57
У Львові можуть знести пам'ятник воїну-визволителю

Позов УРП пояснює рішенням облради початку 1990-х, яким вирішили знести півтора десятка радянських пам'ятників, зокрема і Монумент слави.

У міськраді не хочуть втручатися в делікатне питання знесення пам'ятника. Юристи мерії просять суд відхилити позов, наполягаючи, що терміни давності пройшли (мається на увазі рішення, на яке посилається УРП), пише "Сегодня".

Навіть у "Свободі", яка раніше також виступала за знесення радянського солдата, думки розділилися, і нібито там не хочуть робити зараз різких рухів з цього приводу.

Про знесення пам'ятника заговорили в травні 2007 року у Львівській міськраді. Але тоді обмежилися лише створенням комісії, яка мала вирішити, які пам'ятники можна вважати "імперсько-більшовицькими символами" та їх знести.

У 2009 році про знесення заговорили і в облраді, створивши комісію з боротьби з комуністичною ідеологією.

Пам'ятник, довкола якого розпалюються пристрасті, є ансамблем: бронзові скульптури "Батьківщини-матері" і радянського воїна з мечем, а також двох стел з фігурами червоноармійців і радянською зіркою.

Нагадаємо, раніше Львівська облрада за ініціативою ВО "Свобода" звернулася до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради з вимогою демонтувати пам'ятник радянському воїну-визволителю у центрі міста.

Однак Львівська обласна рада не підтримала проект рішення про демонтаж символіки комуністичного режиму на території області.

Слідом за львівськими колегами кампанію з ліквідації всіх пам'ятників радянської епохи в області почало і харківське відділення Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Пізніше МЗС України пообіцяло не зносити пам’ятник воїну-визволителю.
http://tsn.ua/ukrayina/u-lvovi-mozhut-znesti-monument-voyinu-vizvolitelyu.html

Бурило
07.12.2011, 10:34
Міхновський теж пам'ятники тероризував.