КПК

Показати повну версію : Стрічка новин за 26 вересня 2009

wmelon
26.09.2009, 12:35
Росії не вдасться захистити злочини радянської влади

Маршалок Сейму Польщі Броніслав КОМОРОВСЬКИЙ вважає марними спроби російських політиків, істориків та журналістів захистити злочини радянської влади.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Б.КОМОРОВСЬКИЙ заявив, коментуючи заяви російського МЗС, депутатів Держдуми та публікації у російських виданнях стосовно ухваленої Сеймом заяви з приводу нападу радянських військ на Польщу 17 вересня 1939 року.

«Це виглядає так, як би німці хотіли захищати, але, на щастя, не хочуть, гітлерівське минуле», - сказав він.

Б.КОМОРОВСЬКИЙ вважає, що виправдати злочини сталінського режиму, серед яких розстріл тисяч польських полонених офіцерів навесні 1940 року у Катині, неможливо.

«Росія не дає собі ради з власною історією», - переконаний маршалок Сейму Польщі.

У свою чергу, міністр закордонних справ Польщі Радослав СІКОРСЬКИЙ висловив думку, що агресивна історична політика РФ твориться підконтрольними журналістами та третьорозрядними істориками й розрахована на громадян Росії.

Він наголосив, що поляки планують вести діалог з росіянами, зауваживши, що наступного року виповниться 70 років від днів скоєння катинського злочину, й Польща хотіла б добитися проведення зустрічі глав обох урядів та ухвалення спільної заяви з цього приводу.

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня Сейм Польщі одностайно схвалив спеціальну заяву у зв`язку з 70-ми роковинами нападу Радянського Союзу на поляків 17 вересня 1939 року, в якій засудив цю агресію.

У заяві Польщу названо «жертвою двох тоталітаризмів: нацизму й комунізму», а розстріл польських офіцерів радянським НКВС навесні 1940 року - «військовим злочином із ознаками геноциду».

Польські депутати закликали “до польсько-російського єднання на основі історичної правди” й відмови від замовчування або фальшування історичних фактів.

До ухвалення проект цієї заяви викликав у Польщі бурхливі дискусії серед політиків, які майже три тижні не могли досягнути компромісу щодо формулювань у документі.

23 вересня перший заступник голови Держдуми РФ Олег МОРОЗОВ заявив, що резолюція сейму Польщі по 1939 року «заснована на брехні».

24 вересня МЗС Росії заявило, що резолюція Сейму Польщі щодо подій 17 вересня 1939 року завдає шкоди відносинам із Росією.

http://www.unian.net/ukr/news/news-338058.html

wmelon
26.09.2009, 12:38
Алкоголь – штучний протез людини

Львів – За рівнем зростання алкоголізму, зокрема у підлітковому віці, Україна в числі лідерів у світі. Відомо, що щороку від вживання алкоголю в Україні вмирають 40 тисяч осіб. При цьому в Україні налічується лише 70 груп у Спільноті анонімних алкоголіків, яка існує вже 20 років. Для порівняння, у Польщі таких груп – 2 тисячі 300. А ці групи допомагають навчитися жити тверезо.
Львів’янину Ігореві 54 роки, 35 із них він вживав алкоголь. Чоловік каже, що, на щастя, родина його не покинула.

«Мене не відпускало те, що я знав, що я працюю, даю собі раду, щось приношу додому, все нібито контролюю сам. А алкоголіки – вони ж під гастрономом, я себе до них не причисляв. Я багато лікувався, двічі кодувався – все було марно. Нині я розумію, що треба тільки самому докласти зусилля, захотіти. Я розумію, що невиліковно хворий, тому знаю, що маю бути серед людей, яким треба допомагати. Це тримає», – каже Ігор. Останні 6 років, відколи в Спільноті, він взагалі не вживає алкоголь.

Люди в Україні почуваються нікому не потрібними, а це штовхає багатьох до п’янок, стверджують медики. Алкоголіків скрізь відштовхують, куди б вони не прийшли по допомогу.

Однак Ігор зі власного досвіду знає, що кожен алкоголік знаходить виправдання, чому він п’є, а важливо просто взяти себе в руки.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/1836673.html

wmelon
26.09.2009, 12:39
Прем'єр Естонії проголосив Петра I "вбивцею, катом і узурпатором"

Прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп виступив категорично проти ініціативи влади міста Нарва встановити пам'ятник російському імператору Петру I.

На думку глави естонського уряду, монументам російському імператорові немає місця на естонській землі.

Ансіп назвав Петра I "вбивцею, катом і завойовником".

"Я ставлюся до Петра I дуже негативно. Я думаю, що він кат. У мене немає підстав поважати Петра. Він депортував людей з мого рідного міста. І я думаю, що у мешканців Нарви теж немає причин бути вдячними Петру I, оскільки звідти теж йшла депортація", - сказав він.

"Йдеться про вбивцю і завойовника, монументу якому не місце на естонській землі", - заявив Ансіп.

У Нарві ж наполягають, що пам'ятник потрібен підтримки самовизначення російськомовного населення.

"Я погано ставлюся до монументів, споруджених на честь різних есесівців. Я просто не відвідую такі місця. Необхідно дати зрозуміти, що у нас теж є право на своє розуміння історії. Це справа нашого міста, кому ставити пам'ятники", - заявив член Центристської партії Естонії, голова міського управління Нарви Михайло Стальнухін.

http://tsn.ua/svit/prem-yer-estoniyi-progolosiv-petra-i-vbivtseyu-katom-i-uzurpatorom.html

wmelon
26.09.2009, 12:41
Помер останній спадкоємець Османської імперії

У Стамбулі в віці 97 років помер останній спадкоємець султанів Османської імперії Ертугрул Осман (Ertugrul Osman), повідомляє ВВС News.

Останній онук султана Османа Абдул-Хаміда II Османа народився в Стамбулі в 1912 році, але прожив більшу частину життя в Нью-Йорку. Коли його батьків вислали з Туреччини, де тоді Кемаль Ататюрк створював молоду республіку, спадкоємцеві було 12 років.

Осман завжди стверджував, що не має політичних амбіцій. Вперше після вигнання він відвідав Туреччину на початку 1990-х років у складі туристичної групи, щоб уникнути пишних прийомів. Під час тієї поїздки, зазначає ВВС News, йому вдалося відвідати палац на Босфорі, в якому він грався дитиною.

У Османа залишилася дружина, яка є родичкою останнього короля Афганістану.

Османська імперія склалася в XV-XVI столітті в результаті турецьких завоювань в Азії, Європі й Африці і існувала до утворення Турецької республіки в 1922 році. Султан Абдул-Гамід II, який правив з 1876 по 1909 роки, зокрема був ініціатором введення в країні конституції, яка в дію фактично не вступила.

http://www.unian.net/ukr/news/news-338072.html

wmelon
26.09.2009, 12:41
Без домашнього м’яса і сала можуть залишитись українці з нового року

З 1 січня 2010 року українці можуть залишитися без домашнього молока, сиру, масла, парного м`яса і сала. Все тому, що набувають чинності зміни до закону «Про безпеку і якість харчових продуктів», прийняті у зв`язку зі вступом України до СОТ.

У Європі тварин забивають тільки на спецбійнях, а молоко виробляють на молокозаводах. У нас же, за даними Держкомстату, на приватних подвір’ях виробляється 49% м`яса і майже 80% молока (його здають на молокозаводи, але близько чверті потрапляє на базар). Крім того, селяни продають на ринках сир, сметану, масло. Проте, все це, за правилами СОТ, продавати приватникам заборонять (мовляв, в продуктах можуть бути хвороботворні бактерії).

Як пише «Сегодня», на вимогу СОТ, Україна з 1 січня зобов`язалася закрити свої продуктові ринки для дрібних торговців м`ясом тварин і молокопродуктами.

Голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель впевнена, що заборона продавати на ринках таку продукцію призведе до масового знищення корів і свиней на сільських подвір’ях, дефіциту молока і молокопродуктів, а також м`яса тварин.

«Нішу, напевне, заповнить низькоякісний, зате, забитий «за правилами» м`ясний імпорт. Селяни залишаться без доходів, або розцвіте підпільна торгівля м`ясом і молоком, - говорить вона. - Тому ми внесли законопроект про відтермінування заборони на 5 років. А через п`ять років на селі будуть створені кооперативи для забою і оброблення м`яса (зараз цим займаються в основному приватники, які скуповують худобу і свиней в живій вазі), будуть закуплені пересувні міні-молокозаводи».

Селяни роздумують, що принесе їм нововведення. «Я здаю живих свиней приватному перекупникові, він їх потім ріже, обробляє, а його дружина продає на базарі, — говорить мешканка села Яблунівка (Київська область) Валентина Якубенко. — Якщо доведеться возити на бійню, то, думаю, мені він заплатить дешевше».

Начальник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марина Колесник прогнозує, що нові стандарти запрацюють не скоро.

«Закон був прийнятий ще у вересні 2005 року. У нас було 4 року, щоб побудувати бійні, на яких хвору худобину виявили б і не пустили на прилавок, як це буває зараз, коли м`ясо за хабар ветлікарові продають на ринку. Також треба було купити доїльні апарати, щоб руки доярки не контактували з вим`ям. Я впевнена, що і після відтермінування нічого не робитиметься. А закон хороший, він захищає споживачів», - сказала вона.

http://zaxid.net/newsua/2009/9/25/190001/

wmelon
26.09.2009, 12:44
На Львівщині спорудять Вежу пам’яті на могилі вояків УПА

У Старосамбірському районі Львівщини відбулася панахида на могилі вояків УПА та освячені наріжного каменя Вежі пам'яті на горі Діл. Над могилою вояків УПА височітиме 27-ми метрова Бойківська дзвіниця. Архітектором пантеону є відомий на Львівщині Олесь Дзиндра. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської обласної ради.

В околицях села Недільна, Старосамбірського району на Львівщині, на горі Діл в часи Другої світової війни в підпіллі діяла підстаршинська школа Української повстанської армії. В грудні 1942 року численними силами, понад 3 тисячі гестапівців, німці оточили гору Діл. В нерівному бою, який тривав півтори доби, загинуло 43 вояки УПА. Поклавши три сотні німців і стільки ж поранивши, 62 повстанці таки вирвалися з оточення.

http://www.reactor.org.ua/news/2285-na-lvivshhini-sporudyat-vezhu-pamyati-na-mogili.html

wmelon
26.09.2009, 14:03
У Дніпропетровську адреси боржників за тепло вивішують на біг-бордах

У Дніпропетровську встановлено вже 9 біг-бордів із списками житлових будинків, мешканці яких мають великі борги за теплопостачання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив директор комунального підприємства „Дніпропетровські міські теплові мережі” Микола ШИПКА.

За його словами, оприлюднення адрес боржників є одним із способів змусити мешканців міста платити за послуги теплопостачання.

«Доки боржники не погасять свої борги, тепло в їх будинки не подамо”, - наголосив директор комунального підприємства. Найбільший борг за теплопостачання одного з будинків, адреса якого розміщена на біг-борді, становить майже 550 тис. грн.

Всього на інформаційні щити потрапили близько 300 будинків. На сьогодні дніпропетровці заборгували за теплопостачання понад 88 млн. грн.

Через це підприємство „Дніпропетровські міські теплові мережі” є великим боржником за використаний природний газ. З огляду на це НАК „Нафтогаз України” відмовляється укладати договір на поставку природного газу в новому опалювальному сезоні.

КП „Дніпропетровські міські теплові мережі” експлуатує 238 котелень, 159 розподільчих пунктів та 1246 кілометрів трубопроводів теплових мереж. Загалом у Дніпропетровську 582 котельні, 389 з них знаходяться у комунальній власності міста.

http://www.unian.net/ukr/news/news-338114.html

wmelon
26.09.2009, 14:04
Румунська влада намагалась зірвати Україні день незалежності

Під час святкування Дня незалежності України в Бухаресті керівництво місцевого театру оперети, де було заплановано проведення свята, спробувало його зірвати.

Джерела не виключають, що дирекція театру діяла за вказівкою Мінкультури та з санкції зовнішньополітичного відомства Румунії.

Зокрема, дирекція театру, яка раніше дала згоду на безкоштовне надання залу для проведення урочистостей, за день до святкування без попередження змінила свої умови, і виставила рахунок за оренду залу.

При цьому було організовано посилену охорону приміщення безпосередньо перед початком заходу, який передбачав дипломатичний прийом, концерт, і виставку досягнень космічної галузі.

В результаті до зали не були допущені запрошені гості, співробітники українського посольства і безпосередньо посол України в Румунії Маркіян Кулик.

Ситуацію, за словами джерела, вдалося залагодити в останню мить за сприяння депутата румунського парламенту.

http://tsn.ua/ukrayina/rumunska-vlada-namagalas-zirvati-ukrayini-den-nezalezhnosti.html

Светодар
27.09.2009, 09:35
http://pics.livejournal.com/koordinatorudpn/pic/0021y2rs
Алине родные и знакомые прочили необыкновенное будущее: девочка из маленького крымского городка сама поступила в престижный киевский вуз. Сколько раз мама и папа с гордостью повторяли: «Она у нас отличница, не отвлекается, как ее ровесницы, на мальчиков и разные глупости!» Поэтому родители так заволновались, когда накануне Нового года дочь сообщила, что приедет не одна, а со своим парнем, и у них очень-очень серьезные планы на будущее.

Встреча дочери и ее парня началась немой сценой, когда те возникли на пороге, — родные не ожидали, что избранником окажется чернокожий иностранец. Маму, которая попыталась что-то шептать на ухо дочери, Алина тут же поставила на место: «Если вы с папой расисты, так и скажите, мы больше у вас в доме не появимся!» Собственно, беседа больше напоминала предъявление ультиматума: родителям объявили, что в загс уже подано заявление, свадьбы не будет, только регистрация — нечего зря деньги переводить. От предков требуется крупная сумма, необходимая для того, чтобы будущий муж Алины с непривычным для нашего слуха именем Вольт начал собственный бизнес с родственниками-нигерийцами.

Маму и папу единственная дочь «ломала» долго, но своего добилась, те все чаще повторяли, что неважно, откуда человек, лишь бы был хорошим и любил их дочь. Вольт, отлично говоривший по-русски, именно в этом и старался их убедить. В Киев пара уехала с деньгами, а вскоре и зарегистрировала брак. Алина, кажется, была довольна семейной жизнью, продолжала учиться, а муж целыми днями пропадал «по делам бизнеса» — правда, деньги от него еще не поступали, жили на подработки Алины и те средства, что присылали ей родители. Идиллия продолжалась, пока Вольт не получил гражданство. Тогда впервые Алина примчалась к родителям со своими страхами: муж больше времени проводит в отъезде, чем дома, почти не разговаривает с женой, забирает себе все деньги, не приносит в дом ни копейки. Отец девушки решил поговорить с зятем по-мужски и обнаружил в квартире только рыдающую дочь — оказывается, супруг собрал свои вещи и исчез. Объявился мужчина спустя несколько месяцев, чтобы сообщить: он требует развода, чтобы… жениться и уехать в США. Там его ждет девушка-нигерийка, уже имеющая гражданство этой страны, согласная стать его второй половинкой. Алина для него была просто ступенькой в распланированном процессе переезда в благополучную западную страну. .
president.org.ua