Показати повну версію : Стрічка новин за 10 вересня 2009
У Донецькій області порушено справу проти міліціонерів, що збили жінку
У Донецькій області порушено кримінальну справу за фактом ДТП за участю співробітників міліції, які збили жінку.
Про це повідомив сьогодні, 9 вересня, начальник Головного управління МВС України в Донецькій області Микола Куп'янський.
1 вересня 2009 в Маріїнському районі Донецької області автомобіль з двома співробітниками міліції збив 47-річну жінку, що їхала на велосипеді. Вона, матір п'ятьох дітей, була з важкими травмами доставлена в лікарню і зараз перебуває в комі.
Куп'янський не зміг назвати, за якою статтею порушено кримінальну справу.
"Я не буду зараз говорити, тому що не знаю. Я знаю, що всі матеріали знаходяться в прокуратурі, і за фактом ДТП було порушено кримінальну справу, щоб встановити всі обставини і об'єктивно розслідувати цю кримінальну справу", - сказав він.
Куп'янський стверджує, що співробітники міліції в момент ДТП були тверезі і саме їхали виконувати службове завдання. Зі слів начальника обласного УВС, службовою перевіркою було встановлено, що незадовго до ДТП працівники міліції були на нараді у начальника райвідділу. Їм було доручено затримати особу, яка підозрюється у вчиненні злочину і перебуває в розшуку, і доставити її до райвідділу.
"Вони після наради від начальника райвідділу поїхали саме виконувати це завдання, яке отримали. Тому говорити про те, що в машині валялися пляшки, такого не було, це не підтверджується оглядом машини, яку проводили працівники інспекції особового складу", - сказав Куп'янський.
З його слів, тести на алкоголь також підтвердили, що співробітники міліції були не п'яні, тверезі.
Розслідуванням цієї справи займається Маріїнська міжрайонна прокуратура.
Міліціонери-учасники ДТП продовжують працювати в міліції. Начальник облУВС пояснив, що підставою для звільнення може стати порушення проти них кримінальної справи.
"На сьогодні таких фактів немає, немає підстав для звільнення їх з органів внутрішніх справ", - сказав Куп'янський.
Він спростував звинувачення на адресу співробітників міліції в передачі хабара родичам постраждалої з метою "зам'яти справу".
"Що стосується хабара, то в жодному разі ніхто не намагався дати хабар. Намагалися в першу чергу по-людськи дати допомогу сім'ї, для того щоб мати можливість лікувати жінку, яка потрапила в ДТП", - сказав начальник облУВС.
Нагадаємо, це не єдиний за останній час ДТП у Донецькій області за участю міліціонерів. Так, у квітні 2009 року в селі Світле Добропільського району міліціонер збив на смерть дитину.
http://ua.korrespondent.net/ukraine/962344
Голубина пошта виявилася швидшою за інтернет у ПАР
Південноафриканська IT-компанія довела, що голубина пошта працює значно швидше, ніж провідний інтернет-провайдер ПАР, передає в середу агентство Reuters.
Unlimited IT відправила 11-місячного голуба Уїнстона зі свого офісу в місті Пітермаріцбург (Pietermaritzburg) у відділення, розташоване в Дурбані на південно-східному узбережжі країни. 80-кілометровий переліт зайняв 1 годину і 8 хвилин, а з урахуванням завантаження інформації вся передача даних була завершена приблизно за 2 години і 6 хвилин.
За час, який було потрібно для відправки інформації за допомогою Уїнстона, по інтернет-каналах провідного провайдера Telkom пройшло всього 4 відсотки того ж об`єму даних.
Як пояснили в Unlimited IT, вони влаштували акцію на знак протесту проти повільного інтернету. У компанії 11 офісів із роботи з клієнтами по всій країні, і швидка передача інформації їм необхідна.
Інтернет в ПАР дорогий і працює поволі через недостатню пропускну спроможність каналів зв`язку, пояснює агентство. Очікується, що з введенням у роботу оптоволоконного кабелю завдовжки 17 тисяч кілометрів, який пов`яже південну і східну Африку з іншими мережами, стан справ покращає. Це, зокрема, необхідно напередодні чемпіонату світу з футболу, який пройде в ПАР у червні-липні 2010 року.
http://www.unian.net/ukr/news/news-335354.html
У Черновецького придумали, як позбавити киян депресії
Київський міський центр здоров’я розробив спеціальну програму для формування здорового способу життя жителів столиці та профілактики суїцидів у суспільстві.
Як повідомили УНІАН у прес-службі КМДА, за даними міського центру здоров’я, на узгодженні у Київського міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО знаходиться міська комплексна Програма протидії зловживанню алкоголем та розповсюдження наркотиків у місті Києві на 2009-2013 роки, схвалена Київрадою 19 липня цього року.
Крім того, прийнято розроблене медиками рішення Київради «Про заходи щодо впорядкування тютюнокуріння в місті Києві», та підготовлена Програма профілактики тютюнокуріння в м. Києві на 2009-2012 рр.
КМДА нагадує, що з метою обмеження споживання тютюну та алкогольних напоїв підлітками Київрада 25 грудня 2008 року прийняла рішення «Про впорядкування продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у міській торговельній мережі», яке передбачає заборону торгівлі тютюновими виробами, алкогольними напоями, у тому числі слабоалкогольними, в цілому ряді громадських місць.
За інформацією Київського міського центру здоров’я, у світі 90% суїцидів обумовлені депресіями та різного роду залежностями.
У Києві смертність населення внаслідок самогубств та самоушкоджень в 2008 році зросла більш як удвічі, в порівнянні з 2004 роком.
Під час останнього соціологічного опитування 91% учнів у віці 15-16 років повідомили, що хоча б раз у житті вживали алкогольні напої. Рівень постійного вживання алкоголю у хлопців складав 83%, а у дівчат – 85%.
Як повідомив головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто СТОЙКА, «найбільш популярними у молодіжному середовищі напоями є пиво, яке вживають постійно дві третини учнів, а також вино і шампанське, рівень споживання яких вище 40%. Чверть підлітків курять постійно. При такому попиті з боку молоді на психоактивні речовини суспільство нібито забуло, що в Україні продаж тютюну і алкогольних напоїв і, за логікою, їхнє вживання, дозволено тільки особам, які досягли віку 18 років».
Київський міський центр здоров’я займається профілактикою самогубств серед населення міста Києва та запрошує всіх, кому потрібна допомога при нікотиновій та алкогольній залежності, отримати індивідуальну та групову допомогу у відмові від куріння, опанувати основи здорового способу життя.
Київський міський центр здоров’я знаходиться за адресою: 04119, Київ, вул. Дегтярівська, 25. Довідкова інформація за телефоном: 279-42-73.
Сьогодні, 10 вересня - Всесвітній день запобігання самогубствам.
http://www.unian.net/ukr/news/news-335348.html
Херсонець
10.09.2009, 13:26
Ющенко вважає, що Тимошенко не грошей бракує, а совісті
Президент України Віктор ЮЩЕНКО закликає всіх приєднатися до започаткованого ним руху на підтримку українського книговидання.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час виступу на урочистому відкритті 16-го Міжнародного форуму видавців у Львові.
«Я закликаю спільно зі мною, спільно з президентом Форуму видавців Олександрою КОВАЛЬ підтримати українське книговидання, українську книгу. Ми знаходимося ще серед повені, але нашим ковчегом будуть люди, які візьмуть до рук українську книгу, підтримають її», - зазначив В.ЮЩЕНКО.
Наголосивши на тому, що Львівський форум «давно вже став подією загальнонаціональною», Президент України, разом з тим, констатував, що захід має недостатнє фінансування з боку уряду.
За його словами, нинішній уряд фінансує українське книговидання так, що про це соромно говорити.
«Минулого року на закупівлю українських книг в бібліотеки було витрачено 28 млн. грн. У цьому році уряд виділив лише 1,2 млн. грн. Це цифра, про яку соромно говорити», - підкреслив В.ЮЩЕНКО.
Президент відзначив, що фінансування українського книговидання «це не проблема фінансів, це проблема совісті».
«На дві наради сільських голів було витрачено 25 млн. грн, а на фінансування української книги – 1,2 млн. грн. Ще раз наголошую, не у фінансах проблема, а у совісті», - заявив В.ЮЩЕНКО.
У свою чергу президент Форуму видавців О.КОВАЛЬ зазначила, що В.ЮЩЕНКО є першим Президентом України, який відвідує книжковий ярмарок.
«Сьогодні маємо добрий приклад для народу України, для урядовців Української держави. Вперше Президент на форумі української книги. Сьогодні вперше приїхав на національну книжкову ярмарку і міністр культури України Василь ВОВКУН», - зазначила О.КОВАЛЬ.
Вперше Форум видавців у Львові відбувся у 1994 році. На ньому були присутні 58 учасників, близько 5 тисяч відвідувачів.
Цього року на форумі присутні більш як 160 письменників з різних країн. Планується, що форум відвідає близько 65 тис. осіб.
За продаж алкоголю підліткам пропонують ввести кримінальну відповідальність
Народні депутати від НУ-НС Ярослав Джоджик і Андрій Давиденко пропонують ввести кримінальну відповідальність за продаж алкогольних і тютюнових виробів неповнолітнім.
Про це йдеться в законопроекті Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо введення відповідальності за продаж алкогольних і тютюнових виробів неповнолітнім), зареєстрованому у ВР 9 вересня.
Зокрема, законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 304-1 "Продаж алкогольних і тютюнових виробів неповнолітнім".
Згідно цієї статті, за роздрібну або оптову торгівлю шляхом продажу алкогольних, слабоалкогольних або тютюнових виробів особам, що не досягли 18 років, передбачається відповідальність у вигляді штрафу від 5,1 тис. до 8,5 тис. гривень. Такий же штраф пропонується передбачити за сприяння продажу алкогольних або тютюнових виробів неповнолітнім.
Разом з тим, за вищезгадані дії, якщо вони здійснені повторно, пропонується передбачити відповідальність у вигляді арешту строком до шести місяців, або обмеження свободи строком до двох років, або позбавлення волі строком до року, з позбавленням прав посідати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років. Якщо такі дії спричинили загибель неповнолітнього, то пропонується ввести відповідальність у вигляді ув’язнення від 7 до 12 років.
Нагадаємо, Київська міська рада просить Верховну Раду прирівняти пиво і слабоалкогольні напої до алкоголю.
http://www.reactor.org.ua/news/2132-za-prodazh-alkogolyu-pidlitkam-proponuyut-vvesti.html
У Запоріжжі горить завод Васадзе
У Запоріжжі вже впродовж кількох годин горить автомобілебудівний завод (ЗАЗ).
Як повідомили УНІАН у прес-службі Головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області, внаслідок пожежі постраждали вже троє людей.
"За інформацією, яку ми маємо в своєму розпорядженні на даний момент, з території підприємства госпіталізовано 3 працівників, які дістали внаслідок пожежі опіки різного ступеня тяжкості», - йдеться в повідомленні.
На місці пожежі зараз працюють 16 одиниць спецтехніки ГУ МНС регіону, наряди яких намагаються не допустити поширення вогню на сусідні будівлі.
За даними МНС, безпосередньо горять площі (300 метрів квадратних) механо-складального цеху 83, де знаходяться, зокрема лаки і фарби.
З території заводу "виганяють" автомобілі, перекрита Набережна магістраль (від вул. Грязнова до Південного мікрорайону).
http://www.unian.net/ukr/news/news-335414.html
Венесуела визнала незалежність Абхазії і Південної Осетії
Президент Венесуели Уго Чавес оголосив в четвер, 10 вересня, на переговорах з президентом РФ Дмитром Медведєвим про визнання його країною незалежності Південної Осетії і Абхазії.
"Я хочу зараз скористатися нагодою і оголосити про те, що Венесуела приєднується до визнання незалежності республік Південної Осетії і Абхазії", - заявив Уго Чавес.
Він зазначив, що з сьогоднішнього дня Венесуела почне всі необхідні для цього дії.
"Дякую. Ви зробили ряд важливих заяв, ми зараз це обговоримо", - сказав Медведєв. "Ми завжди вважали, що визнання - це суверенна справа кожної держави: визнавати чи не визнавати, але нам, звичайно, небайдужа доля цих держав, і я хотів би вам подякувати за те, що Ви прийняли таке рішення", - додав російський президент.
Нагадаємо, до цього часу незалежність двох республік визнавали дві країни. 26 серпня 2008 Абхазію і Південну Осетію визнала Росія, а 5 вересня того ж року прикладом Москви пішла Нікарагуа.
http://novynar.com.ua/world/82718
У Києві розробили програму для запобігання самогубствам
Київський міський центр здоров'я розробив спеціальну програму для формування здорового способу життя жителів столиці та запобігання самогубствам.
Як повідомили в Київській міськдержадміністрації, за даними міського центру здоров'я, на узгодженні в Київського міського голови Леоніда Черновецького знаходиться міська комплексна Програма протидії зловживанню алкоголем і поширенню наркотиків у місті Києві на 2009-2013 рр., схвалена Київрадою 19 липня цього року.
Київрада також ухвалила рішення, розроблене медиками, Про заходи з упорядкування тютюнокуріння в місті Києві, і підготувала Програму профілактики тютюнокуріння в Києві на 2009-2012 рік.
Київська міськдержадміністрація нагадує, що з метою обмеження споживання тютюну і алкогольних напоїв підлітками Київрада 25 грудня 2008 року ухвалила рішення Про впорядкування продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів у міській торговій мережі, яке передбачає заборону торгівлі тютюновими виробами, алкогольними напоями, зокрема слабоалкогольними, ряду громадських місць.
За інформацією Київського міського центру здоров'я, у світі 90% суїцидів обумовлені депресіями і різного роду залежностями.
У Києві смертність населення внаслідок самогубств і самоушкоджень у 2008 році збільшилася більш ніж удвічі, порівняно з 2004 роком.
У ході останнього соціологічного опитування 91% учнів у віці 15-16 років повідомили, що хоча б раз у житті вживали алкогольні напої. Рівень постійного споживання алкоголю у хлопців складав 83%, а у дівчат - 85%.
"Найпопулярнішим у молодіжному середовищі напоєм є пиво, яке вживають постійно дві третини учнів, а також вино і шампанське, рівень споживання яких вищий за 40%. Чверть підлітків курять постійно. За такого попиту з боку молоді на психоактивні речовини суспільство нібито забуло, що в Україні продаж тютюну й алкогольних напоїв і, за логікою, їх вживання, дозволена тільки особам, що досягли 18 років", - повідомив головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.
Київський міський центр здоров'я займається профілактикою самогубств серед киян і запрошує всіх, кому потрібна допомога при нікотиновій і алкогольній залежності, отримати індивідуальну і групову допомогу у відмові від куріння, опанувати основами здорового способу життя.
Київський міський центр здоров'я знаходиться за адресою: 04119, Київ, вул. Дегтярівська, 25. Довідкова інформація за телефоном: 279-42-73.
Сьогодні, 10 вересня - Всесвітній день запобігання самогубствам.
http://novynar.com.ua/tech/82696
Російське МЗС не готове коментувати можливість застосування збройних сил РФ за кордоном
МЗС РФ не готове сказати, в якому випадку використовуватимуться російські Збройні сили за кордоном, що визначено поправками до закону "Про оборону", прийнятому вчора в першому читанні. Про це сьогодні на брифінгу в Москві заявив офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
Відповідаючи на питання про можливість застосування збройних формувань Росії в Криму, представник МЗС закликав дочекатися набуття чинності відповідного закону. "Я не хотів би коментувати окремі оцінки і окремі спекуляції. По-перше, закон має бути схвалений в останньому читанні, потім повинен набрати чинності - для цього конституцією встановлена відповідна процедура. Давайте дочекаємося, коли цей документ матиме цілковиту юридичну силу, і тоді вже можна буде говорити, де, як і чи може взагалі він (закон) бути застосований", - заявив офіційний представник.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 9 вересня Держдума РФ прийняла в першому читанні поправки до закону "Про оборону", ініційовані президентом РФ 10 серпня 2009 року. Поправки до закону значно розширюють можливості оперативного використання Збройних сил РФ за межами території Росії, а саме для відбиття нападу на Збройні сили РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ; відбиття або запобігання агресії проти іншої держави; захисту громадян РФ за кордоном; боротьби з піратством і з метою забезпечення безпеки судноплавства.
Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість цими поправками в законопроект. У серпні тоді ще виконуючий обов'язки першого заступника міністра закордонних справ України Юрій Костенко заявляв, що цей документ може стосуватися і території України. За його словами, використання армії за межами території держави є доказом агресії, а тим більше, коли йдеться про захист російських громадян. У зв'язку з цим він визнав, що в Україні "десятки тисяч громадян" мають подвійне громадянство, які отримали паспорти інших держав врозріз з чинним українським законодавством.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834307
Передбачено перевірку організації територіальної оборони України - П.Шатковський
Найближчим часом буде проведено перевірку організації територіальної оборони України. Про це повідомив заступник глави Секретаріату Президента України - уповноважений Президента з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України Петро Шатковський, інформує прес-служба Глави держави.
П.Шатковський нагадав, що Главою держави ще в січні 2009 року було видано розпорядження, яким визначено питання здійснення контролю за діяльністю Збройних Сил України, інших військових формувань у 2009 році і затверджено План проведення інспектувань. Цим розпорядженням передбачено у вересні здійснити перевірку організації територіальної оборони України та стану взаємодії Збройних Сил України, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України і Державної спеціальної служби транспорту та органів місцевого самоврядування з питань територіальної оборони. "На виконання зазначеного плану Указом Президента України від 9 вересня 2009 року N 721 буде проведено перевірку організації територіальної оборони України, для чого утворено відповідну інспекційну комісію", - сказав він.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834301
На 64 році життя чеський музикант-віртуоз знайшов рідного брата в Україні
Українські мелодії з'явилися у репертуарі видатного чеського музиканта, професора Празької академії мистецтв Штефана Рака, якого по праву називають "гітарним Паганіні". Маестро захопився українською музикою після того, як мати торік, перед смертю, розкрила йому сімейну таємницю: він - син радянських танкіста і медсестри, його справжнє ім'я - Степан, а за національністю він не чех, а українець. Люди ж, які виростили Штефана, дали йому блискучу освіту і безмежно любили, виявилися прийомними батьками.
...Штефан народився у переможному 1945 році. Коли Червона армія вступила у Прагу, хлопчик захворів. Тим часом війська, а з ними - його мати і батько пішли далі, на Берлін. Недужу дитину залишили у шпиталі - доліковуватися. За деякий час мати повернулася за Степанком, але... Його вже всиновила бездітна чеська сім'я. Подружжя, до того ж, одразу змінило прізвище. Це й перешкодило знайти усиновителів. Словом, у повоєнному сум'ятті сліди дитини загубилися.
П'ятдесят років шукала сина мати, яка після війни жила на Закарпатті. Писала у Червоний Хрест, посольства... А молодшому синові, Володимиру Сливці, завжди нагадувала: у тебе в Празі є старший брат, вір'ю, що він живий. Перед смертю заповіла: ви обов'язково повинні знайти один одного...
- Я знав про існування Степана, - розповідає Володимир, - а він про мене - ні. Отож я продовжив материні пошуки. І ми таки зустрілися: допомогли телепередача "Жди мене" та посольство Чеської Республіки в Україні...
Вони зустрілися на концерті маестро Штефана Рака у Києві. Видатний музикант, графік концертів та лекцій якого розписаний на рік уперед, пережив друге потрясіння: на 64-му році життя він уперше побачив молодшого брата, колишнього водія-дальнобійника із Закарпаття.
Після концерту брати довго сиділи у київському скверику, розмовляючи і вдивляючись один в одного. Штефан не засуджує прийомних батьків, які так довго не розповідали йому правду: адже вони любили його, як рідного.
Брати домовилися разом побувати на могилі матері на Закарпатті, а також почати пошуки батька, який вже після війни зник безвісти.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834212
У Чорному морі споруджено Берлінську стіну
До двадцятиріччя падіння Берлінської стіни творча молодь Болгарії реалізовує цікавий проект "Стіна 20". У його програмі - споруждення Берлінської стіни на острові в Чорному морі, який донедавна називався Більшовик. Болгарські художники і архітектори спорудили її на тому місці, де в 1924 році розміщувався концентраційний табір. Її відкриття і поклало початок цілому рядові заходів "Стіни 20", повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"Ми зробимо документальний фільм про всі події на острові, який зараз називається Свята Анастасия. Він буде показаний 9 листопада в центрі Софії", - повідомив журналістам один з авторів проекту Кирило Калев.
За його словами, спеціальний катер з порту Бургаса доставляє на острів всіх бажаючих подивитися на аналог Берлінської стіни. Кожен день на острові висаджуються декілька десятків іноземних туристів. Організатори запросили відвідати острів і колишнього міністра закордонних справ НДР Ганса Дітріха Геншера, під час роботи якого пала Берлінська стіна.
У програмі проекту "Стіна 20" передбачено зустрічі з політиками і журналістами, літературні читання, концерти, проведення фото і художніх виставок. Готується і великий концерт у Софії, який пройде 9 листопада з участю кращих болгарських виконавців і гостей з Європи.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834189
Людство «озброїлося до зубів»
Сукупні витрати на озброєння всіх держав планети сьогодні перевищують трильйон доларів США на рік.
Як повідомили УНІАН у Центрі новин ООН, про це заявив Генеральний секретар Організації Об`єднаних Націй Пан Гі МУН на відкритті 62-ої щорічної Конференції неурядових організацій у Мексиці, присвяченій проблематиці роззброєння й розвитку.
За його словами, людство «озброєно до зубів». Для порівняння, повідомив він, на цілі розвитку за рік витрачається приблизно 78,6 млрд. доларів США.
Вкрай важливо, підкреслив Генсек ООН, досягти політичного консенсусу, спрямованого на створення світу, вільного від зброї масового знищення, й зазначив, що роззброєння допоможе зберегти чималі кошти для розвитку й забезпечення стабільності в світі.
Він вважає, що сьогодні, в тому числі й завдяки активній позиції неурядових організацій, з`явилися нові надії у сфері роззброєння. Це питання повернули до порядку денного міжнародного співтовариства.
http://www.reactor.org.ua/news/2133-1.html
На Волині прикордонники затримали 15-річного нелегала з Нігерії
10 вересня в міжнародному пункті пропуску "Ягодин-залізнична станція", що на Волині, за спробу незаконного перетину кордону із України до Республіки Польща з чужим паспортним документом у потязі "Київ-Варшава" прикордонники Луцького загону затримали громадянина Нігерії 1994 року народження. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Луцького прикордонного загону.
Прикордонному наряду з перевірки документів темношкірий хлопець подав чужий паспорт громадянина Великобританії 1989 року народження, з яким він був схожий на фото. Але охоронці кордону швидко з’ясували, що пред’явник паспорта не є його власником.
Як стало відомо з пояснень малолітнього мандрівника, його брат зі Швейцарії по Інтернету познайомився зі своїм земляком, який вже довгий час проживає в Україні. Одного разу земляк запропонував брату організувати переправлення меншого до Європи з метою навчання та працевлаштування.
Коли він приїхав в Україну, його зустріли співвітчизники, розмістили на квартирі в одному зі спальних районів Києва, забрали нігерійський паспорт і гроші - 1700 доларів США для підготовки переїзду до Європи. За кілька місяців привезли на залізничний вокзал, дали йому чужий паспорт, гроші, квиток на потяг до Варшави, телефон.
Наразі оперативні прикордонні підрозділи у взаємодії з іншими структурами встановлюють, як хлопець потрапив в Україну та хто організовує ці всі мальовничі подорожі.
http://www.reactor.org.ua/news/2134-2.html
Росія грає на публіку, а не готується до агресії проти України, - експерт
Російська Федерація ухваленням поправок до Закону "Про оборону", який передбачає можливість оперативного використання російських збройних сил за межами РФ, сприятиме зростанню антиросійських настроїв в Україні серед політиків та звичайних громадян. Таку думку кореспонденту УНІАН у Варшаві висловив аналітик польської Фундації Баторего (Batory Foundation) Гжегож Громадський.
Експерт відзначив, що жоден народ не любить, коли інший втручається у його внутрішні справи, чи, тим більше, погрожує. "Такі дії контрупродуктивні (для росіян), бо зміцнюють антиросійських політиків в Україні", - сказав Г.Громадський.
На його думку, росіяни змінами до згаданого закону радше "грають на публіку", ніж справді готуються до агресії проти України. "Це гра, а не приготування до агресії", - сказав він.
Експерт додав, що, швидше за все, російська влада традиційно хоче показати своїм громадянам, якою сильною державою є Росія і як рішуче вона буде відстоювати національні інтереси.
Г.Громадський також зауважив, що росіянам насправді для війської агресії проти інших держав не потрібні зміни до національного законодавства, про що добре засвідчили події серпня 2008 року, коли російські війська увійшли на територію Грузії.
Водночас він висловив сумнів, що росіяни наважаться розпочати військову кампанію проти України у Криму. "Я собі не являю такого сценарію", - сказав він.
Проте експерт не виключив російських провокацій, пов’язаних із Чорноморським флотом РФ, який базується у Севастополі.
Нагадаємо, 9 вересня Державна дума РФ одностайно у першому читанні ухвалила ініційовані Президентом Росії Дмитром Медведєвим поправки до Закону "Про оборону", які передбачають можливість оперативного використання російських збройних сил за межами РФ.
Передбачено, що формування Збройних сил РФ можуть оперативно використовуватися за межами території Росії для вирішення наступних завдань: відбиття нападу на Збройні сили РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ; відбиття або запобігання агресії проти іншої держави; захисту громадян РФ за кордоном; боротьби з піратством і з метою забезпечення безпеки судноплавства.
Своєю чергою, українська сторона висловила стурбованість цим законопроектом про порядок використання Збройних сил Росії за межами країни.
Віце-спікер Держдуми РФ Володимир Жириновський висловив упевненість, що ухвалення цих поправок не торкнеться російсько-українських відносин.
http://zaxid.net/newsua/2009/9/10/114506/
Житель Москви який поранив співробітника ФСБ виявився неонацистом
Житель Москви Сергій Маршаков, який вранці 9 вересня важко поранив співробітника ФСБ, який проводив обшук у його квартирі, виявився членом ультранаціоналістичної організації "Скінс легіон". Про це в четвер, 10 вересня, пише "Комерсант".
Інцидент стався напередодні близько 6:30 ранку, коли співробітники оперативно-розшукового управління ФСБ прийшли до Маршакова, ім'я якого фігурує в одному з розслідуваних відомством кримінальних справ, додому. 9 вересня агентство "Інтерфакс" повідомило про те, що Маршаков нібито підозрюється у зберіганні зброї, проте, за даними "Комерсанта", чекісти з'явилися до нього для того, щоб встановити його особу і факт мешкання за адресою реєстрації.
Як повідомило газеті джерело в правоохоронних органах, двері в квартиру 28-річного Маршакова оперативникам відкрили його батьки і повідомили, що син спить у своїй кімнаті. Старший лейтенант Ілля Костелев (раніше ім'я чекіста не називалося) підійшов до дверей кімнати, в якій знаходився Маршаков, але, не встигши її відкрити, отримав п'ять вогнепальних поранень. Дві кулі потрапили офіцерові в груди, по одній - в стегно, плече і кисть руки. Встановлено, що неонацист стріляв у чекіста з пістолета з глушником.
Напарник 26-річного Костелева вбіг у кімнату, з якої робилися постріли, однак Маршакова в ній уже не було. Як з'ясувалося, він спробував втекти, вистрибнувши з вікна (його квартира розташована на другому поверсі). Тим не менше, втікти неонацисту не вдалося - він зламав обидві ноги. Напарник Костелева затримав його. З квартири стрілка оперативники вилучили пістолет ТТ з глушником, револьвер з глушником, мисливську рушницю і патрони різного калібру.
Старшого лейтенанта Костелева госпіталізували у важкому стані і терміново прооперували. Медики оцінюють стан пораненого офіцера ФСБ як вкрай важкий. За фактом того, що сталося СКП РФ по Москві порушив кримінальну справу за статтею 295 КК РФ (посягання на життя особи, яка провадила правосуддя або попереднє розслідування) і статті 222 (незаконне придбання, зберігання вогнепальної зброї або боєприпасів).
Де міститься затриманий Сергій Маршаков, не повідомляється. "Комерсант" пише, що батьки активіста організації "Скінс легіон", яка в минулому входила до складу націоналістичного "Слов'янського союзу", відмовилися давати будь-які коментарі з приводу того, що сталося. У бесіді з виданням Лідер "Слов'янського союзу", Дмитро Дьомушкін охарактеризував Сергія Маршакова як "спортивного, худорлявого, позитивного хлопця", який регулярно брав участь в акціях організації. Дьомушкін підкреслив, що не знає причин, з яких 28-річним неонацистом зацікавилась ФСБ.
http://www.reactor.org.ua/news/2135-3.html
Другий єкатеринбурзький кінотеатр погрожують підірвати через "Безславних покидьків"
У Єкатеринбурзі невідомий зловмисник надіслав анонімний лист керівництву кінотеатру "Салют", в якому міститься вимога припинити демонстрацію фільму "Безславні покидьки", знятого Квентіном Тарантіно, повідомляє РІА Новини.
В іншому випадку автор послання обіцяє підірвати кінотеатр. За твердженням начальника прес-служби ГУВС по області Валерія Горілих, слідчо-оперативна група, а також сапери провели ретельне обстеження кінотеатру. Ніяких вибухових пристроїв виявлено не було.
Начальник прес-служби відзначив, що це вже другий подібний випадок. Перший відбувся близько двох тижнів тому, коли аналогічний лист отримало керівництво кінотеатру "Космос".
Обидва послання вивчаються, щоб встановити чи не є ці події ланками одного ланцюга.
Нагадаємо, що фільм Тарантіно розповідає про підривну діяльність групи американських євреїв в окупованій нацистами Франції. У головній ролі знявся Бред Пітт.
На момент написання цієї замітки світові касові збори картини перевищили 180 мільйонів доларів.
http://www.reactor.org.ua/news/2136-4.html
Французький президент визнав об'єднану Німеччину небезпечніше Гітлера
Франсуа Міттеран, який, коли відбулося падіння Берлінської стіни, займав пост президента Франції, вкрай негативно сприйняв цю подію і заявив, що нова об'єднана Німеччина буде ще небезпечніше, ніж за Гітлера, повідомляє британська The Times.
Газета посилається на документи міністерства закордонних справ Великобританії, що потрапили в її розпорядження, офіційне оприлюднення яких, як зазначається, має відбутися 11 вересня.
У цих документах, зокрема, міститься звіт радника тодішнього британського прем'єра Маргарет Тетчер Чарльза Пауелла (Charles Powell) про розмову, яка відбулася між ним і Франсуа Міттераном 20 січня 1990 в Єлисейському палаці, через два місяці після падіння стіни.
За словами Пауелла, Міттеран говорив йому про те, що об'єднання Німеччини спричинить відродження "поганих" німців, які у свій час домінували в Європі. Міттеран попереджав, що розширення території ФРН відкине Європу назад в положення, в якому вона перебувала ще до початку Першої світової війни.
Берлінська стіна впала в листопаді 1989 року, а об'єднання відбулося в жовтні 1990 року. Бесіда Міттерана з Чарльзом Пауеллом відбулася якраз після того, як канцлер ФРН Гельмут Коль запропонував свій план з 10 пунктів з возз'єднання країни.
Маргарет Тетчер теж була противником об'єднання Німеччини, про що свідчать оприлюднені документи. В одному з документів зазначається, що британська прем'єр "прийшла в жах", коли їй повідомили, що, відзначаючи падіння стіни, депутати бундестагу нібито затягнули "Німеччина понад усе" (як потім з'ясувалося, повідомлення виявилося хибним).
Зі свого боку британське міністерство закордонних справ послідовно виступало прихильником об'єднання Німеччини, що в ряді випадків призводило до конфліктів з прем'єром. Саме оприлюднення документів, які звичайно розкриваються не раніше ніж через 30 років, покликане показати, що британські дипломати вже на ранньому етапі позитивно оцінювали перспективу об'єднання Німеччини.
http://www.reactor.org.ua/news/2137-5.html
Люстрационная комиссия признала экс-премьера Литвы сотрудницей КГБ
Литовская комиссия по люстрации признала, что бывшая премьер-министр страны Казимира Прунскене тайно сотрудничала с КГБ, сообщает 10 сентября "Интерфакс" со ссылкой на местное агентство BNS.
По словам председателя комиссии, которая оценивает деятельность лиц, тайно сотрудничавших с советскими спецслужбами, Альгимантаса Урмонаса, решение было принято единогласно. Все члены комиссии считают, что Казимира Прунскене выполняла задания разведки и контрразведки.
В начале 1990-х годов Коллегия по гражданским делам Верховного суда признала Прунскене тайным агентом КГБ. В 1992 году президиум Верховного суда оставил это постановление в силе. Однако в 2003 году Вильнюсский окружной суд счел, что доказательств такого сотрудничества нет. Оба решения являются действующими.
Прунскене утверждает, что решение люстрационной комиссии связано с ее нынешней политической деятельностью: она заявила, что все обсуждения ее прошлого возникают одновременно с чем-то важным в ее карьере. В заявлении, распространенном перед заседанием комиссии, Казимира Прускене назвала весь процесс "трагикомедией".
В настоящее время Прунскене занимается созданием новой политической партии. В мае этого года она участвовала в президентских выборах, но набрала всего около четырех процентов голосов. Во время президентской кампании также неоднократно поднимался вопрос о прошлом Казимиры Прунскене. В прессе ее называли "кремлевским кандидатом".
http://www.lenta.ru/news/2009/09/10/prunskene/
На Покрови у Чигирині відкриють другу гетьманську столицю
"На свято Покрови ми відкриватимемо другу гетьманську столицю з музеєм гетьманства в Чигирині. Це можна назвати першим музеєм України", - зазначив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі у Львові з українською інтелігенцією.
Він додав, що нація, яка має 46 мільйонів населення, має національний музей на вулиці Грушевського у Києві площею 5 тис. м кв. В той час, як деякі квартири у Львові, за словами Президента, мають таку саму площу.
Довiдка ZAXID.NET
Чигирин (Черкаської області) відомий з першої половини ХVІ ст. як укріплений козацький зимівник. Згодом - центр Чигиринського староства. У 1592 р. місту надано Магдебурзьке право. У 1648-1657 рр. Чигирин - резиденція Богдана Хмельницького та столиця гетьманської держави (до 1676 р.). Під час другого Чигиринського походу (1678 р.) місто було зруйновано та занепало. Столицею став Батурин. Палац Б. Хмельницького, ратуша та Спаська церква у Чигирині не збереглися. На Замковій (Богдановій) горі залишилися рештки фортифікаційних укріплень.
http://www.reactor.org.ua/news/2139-7.html
Баварія заборонить ультраправу Націонал-демократичну партію
Влада Баварії заявила, що доб'ється заборони діяльності ультраправої Націонал-демократичної партії. За словами міністра внутрішніх справ Баварії Йоахіма Херманна (Joachim Herrmann), протягом року земельний уряд підготує відповідне звернення до конституційного суду, передає агентство AFP.
Як зі свого боку зазначає газета Zeit, бажання Херманна йде врозріз з позицією його однопартійців із союзу консервативних християнських партій ХДС/ХСС, у тому числі з позицією федерального міністра внутрішніх справ Вольфганга Шойбле. Наголошується, що на початку травня Шойбле вже розкритикував аналогічну пропозицію, назвавши її несерйозною.
Виступаючи проти нових спроб заборонити NPD, консервативні політики пам'ятають про гучний провал попередньої спроби, зробленої в 2003 році. Конституційний суд відхилив вимогу заборонити неонацистську партію, мотивуючи своє рішення тим, що компрометуючі матеріали не були вилучені власне у неонацистів, а надані агентами і інформаторами спецслужб, і тим самим не можуть служити підставою для розпуску партії.
Попередньою умовою для заборони NPD суд назвав виведення всіх секретних агентів із середовища неонацистів. Ультраправі розцінили рішення суду як свою перемогу, і багато в чому невдача спроби заборонити NPD сприяла зростанню популярності ультраправих. Сьогоднішні політики не хочуть повторювати минулих помилок. Зі свого боку баварський міністр внутрішніх справ стверджує, що з 2003 року ситуація докорінно змінилася.
Зокрема, за останній час з'явилося більше вагомих і наочних доказів, що ультраправі готові вдатися до насильства для досягнення своїх цілей. Як приклад Йоахім Херманн навів недавній арешт у містечку Вайль-на-Рейні лідера місцевого молодіжного відділення ультраправої Націонал-демократичної партії, який займався виготовленням бомби і, очевидно, готував теракт.
http://www.reactor.org.ua/news/2140-8.html
Влада хоче створити підрозділ київської міліції по охороні туристів
Головне управління комунального господарства Київської міської державної адміністрації пропонує Київській міській раді створити підрозділ міліції по охороні туристів під час їхніх екскурсій і проживання в Києві.
Про це повідомили у фракції Блоку Юлії Тимошенко в Київраді з посиланням на рішення комісії ради з культури і туризму.
На своєму засіданні 9 вересня комісія схвалила запропонований міськадміністрацією проект рішення Про затвердження концепції розвитку екскурсійної діяльності в Києві.
Проект передбачає, що крім охорони туристів міліція буде також контролювати паркування туристичних автобусів, стежити за наявністю ліцензій у екскурсоводів на проведення екскурсій і за пам'ятками культури.
Крім того, проект передбачає відновлення діяльності центру екскурсійної справи з підготовки і підвищення кваліфікації екскурсоводів, гідів і перекладачів.
Як повідомлялося раніше, в липні цього року, Київська міська державна адміністрація має намір побудувати канатну дорогу для огляду міста туристами.
http://novynar.com.ua/politics/82771
У "Софії Київській" відбулося розкриття саркофага Ярослава Мудрого для антропологічного дослідження
У Софійському соборі Національного заповідника "Софія Київська" відбулося розкриття саркофага Ярослава Мудрого для антропологічного дослідження, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами завідувачки відділом науково-історичних досліджень, професора Надії Нікітенко, розтин здійснюватиметься за програмою антрополого-медичного дослідження кісткових залишків князя Ярослава Мудрого. "Дослідники сподіваються скласти морфологічний опис і провести антропометричні дослідження, які дадуть змогу визначити стать, вік і антропологічні риси людей, скелети яких зберігаються в саркофагу князя", - зазначила вона.
Крім того, після розтину планується здійснити гістологічний аналіз кісткових залишків для контролю даних антропометричних досліджень, а також провести медико-анатомічне дослідження патологічних відхилень у будові кісток чоловічого скелета, метою якого є перевірка літописних свідоцтв про хвороби та травми князя.
За допомогою аналізу складу ДНК і наявності амінокислот науковці планують точно визначити рік поховання Ярослава Мудрого, а також стать і вік людини, кісткові останки якої лежать поряд зі скелетом князя, щоб з'ясувати їхні сімейні зв'язки. А використовуючи сучасні методи комп'ютерної графіки, дослідники сподіваються відтворити зовнішність князя.
Свого часу антропологічні дослідження показали: у зовнішності Ярослава Мудрого, за наявності деяких скандинавських елементів, усе ж переважали риси, притаманні слов'янам Наддніпрянщини. Він був людиною досить високого зросту (близько 175 см), з середнім за висотою обличчям, різко випнутим носом дещо хвилястої форми і, як зауважив колись скульптор М. Герасимов, "з тонко окресленими, відносно неширокими вилицями". Ці риси й лягли в основу "документального" скульптурного портрета князя Ярослава, створеного ним на підставі методу антропологічної реконструкції.
Участь у нинішньому дослідженні візьмуть наукові заклади України, Швеції, Великобританії та США.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834370
Козацькі організації України заявили про створення комітету "Порядку та захисту"
Козацькі організації України заявили про створення комітету "Порядку та захисту". Про це сьогодні на прес-конференції в УКРІНФОРМі розказав отаман національного екологічного полку Володимир Волков.
За його словами, основною метою новоствореного комітету є консолідація національно свідомих та патріотично налаштованих сил в ім'я захисту українського народу від безправ'я, негативних наслідків економічної нестабільності і соціальних негараздів.
"Ми готові допомагати державі участю козацьких спецдружин в організації громадськього порядку, у захисті екології, охороні кордонів та митниці", - зазначив В. Волков. Отаман національного екологічного полку також сказав, що козаки України прагнуть інтегруватися в державну службу, а не займатися охороною громадського порядку тільки на громадських засадах. "Козакам повинно бути надано право дозованого застосування сили до правопорушників", - переконаний він.
За словами отамана Слобожанського козацького округу Гамзата Гаджієва, козацький комітет "Порядку та захисту" вимагає негайно розпустити непрацюючий парламент та призупинити діяльність усіх політичних партій на час проведення виборів Президента України.
В.Волков закликав усіх небайдужих до долі України зібратися 14 жовтня, на Покрову Пресвятої Богородиці, на православний молебен за здравіє Соборної України.
У прес-конференції також взяли участь отаман Усть-Азовського окремого козацького полку Сергій Галіч, військовий отаман козацької спеціалізованої дружини "Січ" Олександр Патаман, верховний отаман Спілки козаків південного сходу України "Військо Запорозьке" Петро Заболотний, отаман крайового товариства "Вінницький козацький полк ім. І.Богуна" Володимир Волободюк, отаман Дніпропетровського козацького округу Дмитро Луциба, голова Ради старійшин Спілки козаків України "Військо Запорозьке" Віталій Попов.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834335
У Херсоні вбито відомого художника та його дружину
Сьогодні в центрі Херсона на вул. Горького у власній квартирі були знайдені мертвими відомий український художник Олександр Бережний та його дружина.
Про це УНІАН повідомило поінформоване джерело у правоохоронних органах.
За інформацією співрозмовника агентства, вбивство сталося близько 17.00.
У О.Бережного та його дружини були виявлені чисельні ножові поранення, зокрема жінці невідомі перерізали горло.
За попередніми даними слідчо-оперативної групи, візуально з квартири ні картини, ні будь-чого іншого не зникло.
http://www.unian.net/ukr/news/news-335471.html
Учасників антиросійської демонстрації у Мінську оштрафували на кілька сотень доларів
Опозиціонери, які напередодні зібралися в Мінську на акцію протесту проти спільних з Росією військових навчань, отримали квитанції на суму від $62 до $311.
Як повідомляє сайт Хартія`97, суд визнав учасників демонстрації винуватими у порушенні порядку організації або проведення масового заходу чи пікетування.
Координатор кампанії Європейська Білорусь Дмитро Бондаренко повинен виплатити державі 185 доларів, активісти Європейської Білорусі Дмитро Бородко й Олександр Отрощенков - $311 та $185 відповідно.
Заступник голови опозиційної партії Білоруський народний фронт Віктор Івашкевич "заборгував" $124, а активісти молодіжних опозиційних рухів - суми від $62 до $124.
Нагадаємо, в акції протесту взяли участь кілька десятків представників опозиції. Вони вийшли на Жовтневу площу Мінська з плакатами Російська армія, go home! і Ні російським військам у Білорусі!.
ЗМІ повідомляли, що міліціонери у формі і в цивільному, розганяючи пікет, били активістів опозиції кийками.
http://ua.korrespondent.net/world/963097
Чавес чекає перетворення рубля у світову резервну валюту
Президент Венесуели Уго Чавес очікує, що російський рубль стане новою світовою резервною валютою.
На спільній прес-конференції з президентом РФ Дмитром Медведєвим венесуельський лідер заявив: "Ми чекаємо, що рубль стане новою резервною валютою". При цьому він не виключив, що таку ж роль відіграватиме китайський юань і венесуельський болівар.
Говорячи про глобальну фінансову кризу, Чавес вкотре звинуватив США у безвідповідальній політиці. "США, як і раніше, продовжують друкувати долари, це машинка для друкування грошей. Ми б теж могли друкувати і наповнювати світ папером, який не має ніякої цінності, саме цим займаються США, це безвідповідальна політика", - заявив Чавес.
Він також сказав, що ще десять років тому кубинський лідер Фідель Кастро попереджав, що ця мильна бульбашка лусне.
Раніше заявив президент Венесуели про намір нарощувати оборонний потенціал своєї країни за допомогою російських танків, а також повідомив про визнання Венесуелою незалежності Абхазії і Південної Осетії.
http://ua.korrespondent.net/world/963041
Одеський екс-депутат Марков вночі пішки перейшов до Придністров'я
Колишній депутат Одеської міської ради Ігор МАРКОВ, стосовно якого порушено кримінальну справу, не з`явився сьогодні на допит у слідчий відділ УМВС України у місті Миколаєві за повісткою.
Про це УНІАН повідомило поінформоване джерело в Південному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України.
За словами співрозмовника агентства, громадянин І.МАРКОВ близько години ночі 10 вересня перетнув пішки лінію державного кордону на українсько-молдавському контрольно-пропускному пункті «Удобне».
За обнародуваними відомостями громадського руху «Комітету оборони Одеси», «Ігор МАРКОВ зараз переховується від органів внутрішніх справ України на території невизнаного Придністров`я, куди прибув з паспортом громадянина Російської Федерації».
«Комітету оборони Одеси», зазначається у заяві, «також стало відомо, що депутат Одеської міськради, голова міської організації неіснуючої партії «Родина» Валентин ДУБОВЕНКО разом із сподвижниками І.МАРКОВА - Світланою ФАБРИКАНТ і Григорієм КВАСНЮКОМ збираються виїхати в цю ж «республіку» для зустрічі із збіглим лідером для координації дій і заяв».
Як повідомлялося, увечері 8 вересня І.МАРКОВ був затриманий на в`їзді в Одесу для вручення повістки у міліцію.
Він повинен був з`явитися до слідчого Міського управління МВС у Миколаєві сьогодні о 10.00. І.МАРКОВА викликали на допит у зв`язку із порушенням стосовно нього кримінальної справи за звинуваченням у побитті учасника мітингу Всеукраїнського об`єднання "Свобода" 2 вересня 2007 року за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу ("злісне хуліганство").
http://www.reactor.org.ua/news/2141-odeskij-eks-deputat-markov-vnochi-pishki.html
Українські вчені вивчать ДНК Ярослава Мудрого та відтворять його зовнішність
Учені визначать рік поховання великого князя київського Ярослава Мудрого та відтворять зовнішність князя, повідомляє прес-служба Національного заповідника Софія Київська.
Саркофаг Ярослава Мудрого розкрили у четвер в Софійському соборі для антропологічного дослідження.
"За допомогою аналізу складу ДНК і наявності амінокислот вчені планують визначити точно рік поховання Ярослава Мудрого. Звернувшись до сучасних методів комп'ютерної графіки, дослідники сподіваються відтворити зовнішність князя", - наголошено у повідомленні.
Розтин було здійснено за програмою антрополого-медичного дослідження кісткових залишків князя Ярослава Мудрого.
Вчені сподіваються скласти морфологічний опис і провести антропометричні дослідження, які дозволять визначити стать, вік й антропологічні риси людей, скелети яких є у саркофазі князя.
Крім того, дослідники планують перевірити літописні свідчення про хвороби і травми князя, а також визначити стать і вік людини, кісткові залишки якої розташовані поруч зі скелетом князя, з'ясувати їхні родинні зв'язки і відтворити його зовнішність.
Програма розрахована приблизно на рік, на неї виділено 60 тисяч гривень. У дослідженні також візьмуть участь наукові установи України, Швеції, Великобританії та США.
Нагадаємо, до сьогоднішнього дня саркофаг зі залишками Ярослава Мудрого розкривали тричі: двічі перед війною і ще раз вже згодом - у 1964 році. Тоді були проведені антропометричні дослідження залишків князя, встановлено його приблизний зріст - близько 175 сантиметрів, а радянський антрополог Михайло Герасимов реконструював портрет Ярослава Мудрого за його черепом.
Ще у 1939 році в саркофазі були знайдені залишки інших людей: скелет жінки і череп чоловіка. "Скелет належить жінці років 50. Але голова там чоловіча. Цілком може бути, що це череп Всеволода - сина Ярослава, а жіночий кістяк з'явився там після чергового пограбування", - заявила керівник програми дослідження останків Надія Нікітенко.
http://ua.korrespondent.net/tech/963170
Ющенко закликав інтелігенцію повертати нації імена її героїв
Президент України Віктор Ющенко закликає інтелігенцію до більш активного діалогу з владою, повідомляє прес-служба глави держави.
Про це він заявив у четвер у Львові під час зустрічі з представниками львівської інтелігенції.
"Мене глибоко турбує відсутність реального зв'язку між владою та інтелігенцією", - зазначив Президент, додавши, що саме інтелігенцію можна вважати "найвищим рівнем" національної еліти.
Водночас, Ющенко висловив упевненість, що українська держава, нарешті, почала говорити з точки зору національної ідеї. Зокрема, повернуто нації імена її героїв - Івана Виговського, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Романа Шухевича, Євгена Коновальця. "Я переконаний: з кожним місяцем нашого життя, нашої роботи цей список буде лише доповнюватися. Це - великі починання, якими можемо і повинні пишатися. І з цих зрушень треба брати енергію для більш глибоких, корінних і остаточних змін", - заявив Ющенко.
Однак главу держави пригнічує цілковита байдужість влади, чиновників у ставленні до творчих людей і "глухота" до їхніх живих ініціатив, які можуть вплинути на життя і свідомість України.
Для ілюстрації своєї думки він звернувся до ситуації, коли Євген Безніско протягом 15 років намагається завершити зведення грандіозного пам'ятника князю Святославу, сину Володимира, у Сколе. За словами Ющенка, цей пам'ятник може стати загальнонаціональним символом "прощення, очищення" сучасної України на місці колись братовбивчої трагедії між русичами-українцями.
При цьому глава держави акцентував на Львові як унікальному місті й унікальному середовищі, де, на його думку, влада повинна бути виключно діяльною, мудрою і наполегливою.
Ющенко констатував, що в кожній області можна назвати аналогічні приклади гальмування перспективних ініціатив та ідей через аморфність влади. За його словами, "владна пустота" і глухота проявляється у безлічі питань; представники влади суто формально підходять до виконання указів на відзначення ювілеїв Франка, Антонича, Гординського, до створення Музею національно-визвольної боротьби у Львові.
Разом із тим, серед позитивних зрушень Ющенко назвав відновлення Батурина, активні роботи в Чигирині, прогрес щодо реалізації Мистецького арсеналу. Щодо останнього, підкреслив Президент, йдеться про безумовно "пан-український проект", який повинен задовольнити потребу України у великому національному музейному комплексі. "Думаю, це найбільш унікальний крок до того, що ми називаємо відродженням нації", - сказав глава держави.
Президент у виступі звернув увагу на низку "принципових проблем" культурного та історичного простору країни. Зокрема, він заторкнув тему і підпалів унікальних дерев'яних церков (160 за роки незалежності), байдужості до власних пам'яток і святинь та інші.
Серед іншого Президент зазначив, що майже непоміченим для держави проходить 200-річний ювілей польського генія і патріота України Юліуша Словацького. "Для нас він подібний на постать Миколи Гоголя, чиє 200-річчя також відзначають цього року. Дві потужні лінії, два, по суті, українських серця, чиє світове значення ми повинні підняти до сонця, кажучи про європейський вплив нашої культури, але не вміємо і не хочемо цього робити", - зауважив глава держави.
Президент також нагадав, що через два роки, у 2011, відзначатимуть 200-річчя Маркіяна Шашкевича. "Цей ювілей повинен стати гімном Західній Україні. Ця подія має стати прелюдією до 200-річчя Тараса Шевченка у 2014 році", - підкреслив Ющенко.
Президент переконаний: байдужа влада означає неминучу загибель ідеї власного народу, тому влада зобов'язана переосмислити свій зв'язок з інтелігенцією і виробити нову модель відносин - вдумливу, динамічну, енергійну.
Але найважливіше, за його словами, це те, що інтелігенція повинна вийти зі свого "штучного гетто", своєю мудрістю подолати розрив у мисленні і діалог поколінь, заповнити його моральною підтримкою для молоді, усіх її творчих пошуків, які можуть не подобатися, але виключно вони - новий двигун української культури.
У своєму виступі він також заторкнув тему європейської та євроатлантичної інтеграції держави, у процесі якої важливу роль має відігравати інтелігенція України. "Я дуже хочу тут почути голос української інтелігенції", - сказав Ющенко.
Президент також окремо у виступі порушив питання проведення в Україні конституційної реформи. Він вже вкотре акцентував на актуальності цієї теми і необхідності зміни принципів формування влади і порядку. Ющенко окреслив основні позиції запропонованого ним проекту змін до Конституції. Йдеться, зокрема, про скасування депутатської недоторканності, запровадження відкритих списків, двопалатний парламент, розширення повноважень місцевої влади. "Ми повинні сформувати українську демократію на європейських принципах", - переконаний Ющенко. Президент закликав присутніх до активної участі в обговоренні цього питання.
"Я вірю, що ми переможемо. Я вірю в сильну державу і патріотичну владу. Десятикратно я вірю у нашу здатність змінювати життя і впливати у рідній країні. Те, що зроблено вами, всіма великими поколіннями українців, те, що досягнуто за останні п'ять років, не може бути втрачене і віддане за якісь обіцянки. Треба вчитися всім нам бути нацією", - підсумував глава держави.
http://novynar.com.ua/politics/82794
Бомбосховища в Україні розраховані менш ніж на 15% населення
Бомбосховища покликані врятовувати не тільки від війни, але й від вибухів на небезпечних підприємствах та стихійних лих. В Україні сховища почали будувати під час Великої Вітчизняної війни. Є кілька категорій захисних споруд.
Перша - коли стіни укриття витримують удар до 5 кг на квадратний сантиметр. Це - сховища Секретаріату президента, Верховної ради та Кабінету міністрів. Ці об'єкти містяться на глибині семи поверхів під землею. Врятують навіть від прямого влучання атомної бомби. Доступ до них мають лічені особи - об'єкти засекречені.
Друга категорія - це сховища, які здатні витримати удар силою до 3 кг на квадратний сантиметр. Вони розташовані на всіх вибухонебезпечних об'єктах: комбінатах, заводах і фабриках, а також під місцевими органами влади. Прямого попадання надпотужної зброї не витримають. Але від артобстрілів та від хімічних атак захистять.
Сховища третьої та четвертої категорії - відповідно тримають удар 2 і 1 кг на сантиметр квадратний. Це підвали будинків, паркінги та схожі підземні приміщення – саме на випадок, якщо лихо заскочило людей не на роботі, а вдома. В них можна сховатися хіба що від радіаційного дощу та кулеметних черг.
Директор департаменту цивільного захисту МНС України Василь Квашук зазначає: ці сховища не захистять від проникаючої радіації, від хімічної зброї чи великих пожеж, бо там немає системи вентиляції та герметичності.
Одночасно спуститися у сховища другої категорії теоретично може близько 15% населення країни. Але насправді врятованих буде вдвічі менше.
"Більше 45% не придатні для укриття населення і працівників", - наголошує Квашук.
Сховища обов'язкові на підприємствах на кшталт пивзаводів, де може статися витік, наприклад, аміаку, або вибух. ВАТ Київмлин - не виняток. Борошно легкозаймисте і спалахує не гірше за порох. А поруч іще один завод, там аміак.
Якщо він потрапить у повітря, працівники заводу встигнуть врятуватися у бомбосховищі. А от мешканцям довколишніх будинків доведеться від шкідливої хмари втікати. У сховищі 25 лежаків, і 45 сидячих місць. Іншим доведеться стояти: загалом туди вміщаються 150 людей. Протриматися можна три доби – у приміщенні є контейнер для зберігання питної води і харчів. Наразі там кілька тисяч літрів води та декілька ящиків із консервами. Продукти, що швидко псуються, за схемою евакуації, треба буде прихопити з кухні, якщо буде час.
Також у сховищі є шість двигунів, що нагнітають повітря, і кілька фільтрів, які його очищують. Два телефони. Якщо лихо не мине за три доби – рятувальники мають евакуювати людей з-під землі у безпечніше місце. По радіо передаватимуть - як діяти далі.
А от у бомбосховище під психіатричною лікарнею у столиці можна спускатися лише режисерам фільмів жахів. Споруду ще за СРСР приймали з порушеннями. Хотіли відремонтувати тепер, але - криза. Грошей виділяють стільки, що ледь на хворих вистачає.
В МНС прогнозують, що через 10 років в Україні зовсім не залишиться придатних для використання захисних споруд. Але це вважають украй небезпечним. Тому пропонують надавати пільги підприємствам, що утримують сховища, та запровадити програму їх відновлення - на рівні держави. А будуючи нові мікрорайони - передбачати такі споруди.
http://tsn.ua/varta/bomboshovishcha-v-ukrayini-rozrahovani-mensh-nizh-na-15-naselennya.html
Нічне дозвілля молоді: пиво і танці
Вже кілька разів політики пропонували в різних містах запровадити комендантську годину для дітей та підлітків. Дійсно, багато юнаків проводять своє нічне дозвілля з пивом або навіть з більш міцними напоями. Хоча хтось - із танцями і спортом.
Міські хлопці не приховують, що випивка для їхньої компанії – це норма. Чесно зізнаються, що батьки вечірок не схвалюють, але у більшості на це не зважають. Питають: а що робити?
Психологи застерігають від хаотичного відпочинку молоді насамперед батьків. Кажуть, якщо немає організованого і цікавого дозвілля у 20 років, у 30 це може вилитися у депресії та розлади в сімейному житті
Адже дозвілля як ніщо інше формує характер людини. "Якщо дитина росте в атмосфері, коли батьки крім телевізора, або крім пияцтва, або крім кафе нічого іншого не пропонують сім'єю, то ми не можемо очікувати від дитини що вона буде по іншому вести себе у дорослому житті", - застерігають експерти.
Вони радять повести дитину в театр, записати в якусь студію, чимось зацікавити. Підійде, наприклад, той же спорт або туризм. Не потрібно великих грошей, щоб разом із дитиною ходити історичними місцями, кататися на велосипеді, із рюкзаком вивчати краєвиди.
У селі ж саме батьки мають наполягати на організації культурного дозвілля молоді, і спонукати, наприклад, школу до відкриття гуртків. Тож фахівці радять - варто перейматися дозвіллям власної дитини вже зараз, щоб не було пізно потім.
http://tsn.ua/varta/shcho-roblyat-diti-unochi.html
На Київщині відкриють унікальний музей Івана Франка
На Київщині буде створено "Літературний музей Івана Франка на Дніпрі". В рамках створення майбутнього музею у селі Халеп'я Обухівського району на Київщині відбулося перше засідання робочої групи, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Ініціаторами створення музею виступили: Національна спілка краєзнавців України, Національний музей літератури України, Національний меморіальний музей Івана Франка у Львові, а також керівництво Обухівського району.
"Тому, що зараз тут відбувається, насправді немає ціни. Це ідеальний приклад для всієї України, як необхідно вшановувати видатних земляків", - вважає голова Національної спілки краєзнавців України та голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-культурної спадщини ім. Олеся Гончара Петро Тронько.
Він зазначив, що головна мета сьогоднішнього засідання - створення музею "Каменяра" до його 153-річного ювілею.
В роботі засідання взяли участь відомі науковці України, літературознавці, краєзнавці, громадські діячі, представники органів влади та журналісти.
За словами організаторів, експозиція, присвячена Іванові Франку, розташується у вільному приміщенні будівлі, по сусідству з музеєм видатного українського археолога Вікентія Хвойки. "Приміщення вибрали не випадково - цій будівлі близько 150 років, і вона пам'ятає перші розкопки в Україні", - зазначив голова Обухівської райради Київської області Анатолій Шафаренко.
Ініціатори музею нагадали, що Указ Президента України Віктора Ющенка "Про заходи щодо вивчення та популяризації духовної спадщини Івана Франка", підписаний 2006 року, передбачав створення літературно-меморіального музею Івана Франка у Києві, встановлення двох пам'ятників письменникові - в Києві та Харкові, а також видання академічного зібрання творів Івана Франка у 100 томах.
"Жодний пункт Указу не виконано. Всі, хто відповідальні за виконання доручень Президента, розповідають, чому саме це неможливо зробити. Я вважаю, що музей Івана Франка обов'язково має з'явитись і тут, у Халеп'ї, і в Києві", - сказав заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Сергій Гальченко.
У майбутньому "Літературному музеї Івана Франка на Дніпрі" українці зможуть довідатись про перебування "Каменяра" в Києві, його одруження з киянкою Ольгою Хоружинською та значення Тараса Шевченка у творчості письменника.
В експозиції буде представлено архів та бібліотеку Івана Франка, його листування з видатними представниками української культури, а також історію родини Івана Франка на Київщині.
"Створення музею саме тут, у Халеп'ї, це початок приходу Івана Франка до Наддніпрянської України," - вважає онук митця та член правління НСКУ Роланд Франко. Він також зазначив, що експозиція майбутнього музею не матиме на меті показати всі аспекти життя Івана Франка. "Неможливо показати його всього. Наша мета продемонструвати близькість Франка до Наддніпрянщини", - підкреслив Р. Франко.
Після першого засідання для членів робочої групи було проведено науково-краєзнавчу експедицію по визначних місцях Обухівського району. Учасники обговорення відвідали музеї сіл Трипілля та Германівки, а також краєзнавчий музей у місті Обухів.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834472
Польща не визнає вбивство польських офіцерів у Катині геноцидом
Правляча в Польщі «Громадянська платформа» (РО) не погодилась на пропозицію найбільшої опозиційної партії «Право і справедливість» (PiS) назвати вбивство радянським НКВД польських офіцерів в 1940 році «геноцидом».
Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, віце-голова польського Сейму Стефан НЄСЬОЛОВСЬКИЙ назвав неможливим компроміс із PiS, який вніс відповідний проект заяви на минулому тижні.
«Заява PiS є надзвичайно агресивна, шкідлива, провокаційна і не буде ухвалена», - сказав С.НЄСЬОЛОВСЬКИЙ, якого цитує TVN24.
Польські політики узгоджують текст заяви у зв’язку з 70-ми роковинами агресії Радянського Союзу на Польщу (17 вересня 1939 року) з минулого тижня, коли PiS вніс свої пропозиції.
Найбільше серед РО, його партнера по коаліції «Польської селянської партії» PSL та партії, створеної колишніми комуністами, SLD не сприймають визначення у заяві вбивства польських офіцерів як «геноцид».
С.НЄСЬОЛОВСЬКИЙ, котрий від імені РО веде переговори з PiS в цій справі, сказав, що таке формулювання не підтримає жодна із парламентських фракцій Сейму.
PiS аргументує необхідність власне такого сформулювання, оскільки саме так вбивство польських військових назвав Інститут народної пам’яті (IPN).
Крім цього, у випадку визнання цього злочину кримінальним його виконавці можуть уникнути покарання, оскільки такі злочини через певний час втрачають підстави для осудження на відміну від геноциду, за який можна завжди засудити винних.
Довідка УНІАН. Ліберальна РО після виграшу виборів у «Право і справедливість» у 2007 році обіцяла покращити польсько-російські відносини, котрі погіршилися із 2005 року, коли країною керував PiS.
Лідер РО Дональд ТУСК, котрий займає посаду прем’єру, займає достатньо делікатну позицію в польсько-російських історичних суперечках, закликаючи концентруватися на економічній співпраці та майбутньому.
На противагу йому Президент Польщі Лех КАЧИНСЬКИЙ, який завершує свою каденцію в 2010 році та планує боротися із Д.ТУСКОМ за пост Президента на наступних виборах, гостро критикує росіян.
***Катинь - це населений пункт у Смоленській області, де навесні 1940 року співробітники НКВС розстріляли близько 20 тис. взятих восени 1939-го в полон польських офіцерів.
http://human-rights.unian.net/ukr/detail/192125
Україна чекає роз’яснень щодо нового порядку застосування збройних сил Росії за кордоном
Україна звернулася до Росії з проханням дати пояснення з приводу поправок до російського законодавства, які з ініціативи російського президента Дмитра Медведєва мають передбачити можливості для «оперативного застосування» Збройних сил Росії поза її межами.
Київ тепер чекає на відповідь від російської сторони, повідомив заступник голови Секретаріату Президента України Петро Шатковський.
На запитання про можливість використання російського війська в Україні він висловив сподівання, що «здоровий глузд переможе» і конфліктні питання владнають мирно.
Учора Державна дума Росії схвалила в першому читанні поданий Медведєвим законопроект, який передбачає низку нових можливостей для оперативного використання Збройних сил Росії поза її межами.
Ідеться, зокрема, про відбиття нападу на російських військових поза межами Росії, відбиття чи відвернення «агресії проти іншої держави» чи «захист громадян Російської Федерації за кордоном».
http://www.radiosvoboda.org/archive/news/latest/630/630.html?id=1819867
Українським олігархам доведеться скинутися, щоб озброїти населення, - політолог
"Указ Ющенка щодо перевірки організації територіальної оборони України викрив важливий момент відсутності розмежування повноважень між гілками влади. Міноборони, яке є у куруванні Ющенка, фінансується Кабміном. Указ ревізії виглядає комічним, бо у разі потреби Уряд не матиме змоги нічого профінансувати", - прокоментував 10 вересня ZAXID.NET указ Президента України "Про перевірку організації територіальної оборони України" політолог Володимир Цибулько.
"Виглядає так, що коли виникне питання мобілізації, українським олігархам доведеться скинутися, щоб озброїти населення", - додав політолог.
Раніше Держдума Росії прийняла в першому читанні законопроект про використання Збройних сил Російської Федерації за межами Росії. Законопроект передбачає, що формування ЗС РФ можуть оперативно використовуватися за межами території Росії для відвернення нападу на ЗС РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ. Крім того, вони можуть бути використані для відбиття або запобігання агресії проти іншої держави; захисту громадян Росії за рубежем; боротьбу з піратством і забезпечення безпеки судноплавства. Рішення про оперативне використовування ухвалюється президентом РФ на підставі відповідної ухвали Ради Федерації. Загальна чисельність формувань ЗС РФ, райони їх дій, завдання, що стоять перед ними і термін їх використання визначає президент Росії. Комплектування і забезпечення вказаних формувань здійснює Міністерство оборони РФ.
http://zaxid.net/newsua/2009/9/10/191831/
На Прикарпатті відбудеться ІІІ Міжнародний фольклорний фестиваль “Родослав”
25-27 вересня в Івано-Франківську відбудеться ІІІ Міжнародний фольклорний фестиваль етнографічних регіонів України “Родослав”. У програмі фестивалю - виступи творчих колективів з концертними програмами, фольклорні світлиці, інше. Упродовж усіх фестивальних днів відбуватимуться виставки народного, декоративно-ужиткового мистецтва, концертні виступи виконавців у номінаціях пісенного жанру (фольклорні колективи), інструментального жанру (троїсті музики), хореографічного жанру (танцювальні колективи). Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Івано-Франківської ОДА.
Організаторами фестивалю є Івано-Франківська облдержадміністрація, управління культури облдержадміністрації, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради - за підтримки Міністерства культури і туризму України та з ініціативи Всеукраїнських асоціацій і об’єднаних товариств етнографічних регіонів України.
Метою фестивалю є відродження та збереження традицій і обрядів, що побутували у гуцулів, бойків, лемків, покутян, опілян - виявлення спільних джерел їхнього виникнення і розвитку, сприяння успішному втіленню в життя та популяризації народної творчості шляхом ознайомлення з творчими колективами, окремими виконавцями і майстрами декоративно-ужиткового мистецтва.
Основним завданням фестивалю є вивчення та практичне знайомство з джерелами автентичного фольклору найбільших етнографічних регіонів українців, пошук та залучення до вивчення фольклору науково-дослідницьких гуртів, окремих збирачів матеріальної та духовної культури, студентської та учнівської молоді, посилення впливу традиційного народного мистецтва для духовного та естетичного збагачення українського народу.
До оргкомітету фестивалю входять заступник голови облдержадміністрації В.Гладій (голова оргкомітету), начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, міський голова Івано-Франківська В.Анушкевичус, директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття В.Олексюк, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, громадських організацій, ЗМІ області.
У фестивалі братимуть участь колективи з м. Червоноград (Львівська обл.), м. Луганськ, м. Іршава (Закарпатська обл.), с. Кам’яне Вільнянського району Запорізької області, м. Житомир, с. Златоустівка Волноваського р-ну Донецької області, м. Кілія (Одеська області), с. Війтівка (Вінницька обл.), с. Залужжя (Львівська обл.), м. Черкаси, м. Хмельницький, смт Велика Олександрівка (Херсонська обл.), м. Київ, с. Підзамочок (Тернопільська обл.), м. Кіцмань (Чернівецька обл.), с. Суботці (Кіровоградська обл.), м. Генічеськ (Херсонська обл.), смт Ювілейне (Дніпропетровська обл.), с-ща Братськ (Миколаївська обл.), м. Львів. Також будуть закордонні колективи з Польщі, Російської Федерації та США.
http://zaxid.net/newsua/2009/9/10/180650/
На Форумі видавців у Львові презентують антологію поезії та прози лесбі/гей тематики
На цьогорічному Форумі видавців буде презентовано першу в Україні антологію поезії та прози лесбі/гей тематики "120 сторінок Содому", до якої увійшли твори українських та іноземних авторів. Видало книгу видавництво "Критика". Про це сьогодні, 10 вересня, повідомив директор та відповідальний редактор "Критики" Андрій Мокроусов.
Презентація антології запланована на завтра, 11 вересня, у театрі ім. Леся Курбаса. До участі запрошені автори творів, переклади яких увійшли до антології - Дмітрій Кузьмін (Росія), Крістофер Вайт (Шотландія).
Як поінформували ZAXID.NET упорядники антології Альбіна Позднякова, Олесь Барліг, Ірина Шувалова, метою видання цієї книги є сприяти творчому розвитку осіб із нетрадиційною орієнтацією та вироблення до них толерантного ставлення в українському суспільстві.
Прес-конференцію з приводу презентації "120 сторінок Содому" намагалися зірвати молодики, які демонстративно виказували свою неприхильність. А.Мокроусов прокоментував це так: "Будь-хто має право на висловлення своєї громадянської позиції. Те, що це робиться у дикунський спосіб, свідчить про рівень суспільства. Це значить, що є над чим працювати, є у кого виховувати толерантність. Однак навіть радикальні громадянські прояви є значно кращими, ніж утиски владою".
http://zaxid.net/newsua/2009/9/10/173403/
Реальний прожитковий мінімум в Україні складає 2356 грн
Середній по Україні реальний розмір прожиткового мінімуму складає 2356 гривень.
Такі дані привів глава Національного форуму профспілок України Мирослав Якибчук.
Якибчук пояснив, що у своїх розрахунках профспілки відштовхувалися від показників, які використовує уряд, і «підставляли туди реальні ціни на продукти харчування, реальні тарифи на оплату комунальних послуг, на оплату житла».
Він додав, що при розрахунку враховувалися особливості кожного регіону. Так, в сільській місцевості цифра прожиткового мінімуму коливається на рівні 1500 гривень, у великих містах вона набагато вища.
Глава НФПУ вважає, що розмір прожиткового мінімуму не переглядається, оскільки, відштовхуючись від цієї цифри, «йдуть нарахування всіх соціальних виплат, пільг, субсидій», пише "Главред".
«Чим менше прожитковий мінімум, тим менші ці соціальні виплати», - сказав він.
Нагадаємо, на сьогоднішній день встановлений законодавчо розмір прожиткового мінімуму складає 669 гривень.
http://oglyadach.com/news/2009/9/10/213413.htm
Русский язык стал официальным в Нью-Йорке
С 1 января 2010 года русский — официальный язык в американском городе Нью-Йорк. Соответствующую поправку в выборное законодательство подписал губернатор штата Дэвид Патерсон.
Поправка делает «великий и могучий» восьмым иностранным языком в Нью-Йорке, на котором должны печататься все официальные материалы избирательных кампаний.
До этого все брошюры с изложением прав и обязанностей избирателя, ответами на часто задаваемые вопросы и другие предвыборные материалы печатались, помимо английского, на испанском, корейском, филиппинском, креольском и на трех диалектах китайского.
На русском языке в «Большом Яблоке», как американцы называют Нью-Йорк, говорят 200 тысяч семей, по распространенности среди разговорных иностранных языков он занимает в городе третье место после испанского и китайского, пишет "Сегодня".
http://obozrevatel.com/news/2009/9/10/321337.htm
Совет НБУ: Инфляция в 2010 году составит 12%
Совет Национального банка Украины (НБУ) ожидает инфляцию в 2010 году на уровне 12% (декабрь к декабрю), а среднегодовую инфляцию - на уровне 12,4%, сообщил глава Совета НБУ Петр Порошенко на пресс-конференции в четверг.
По его словам, рост ВВП Украины в следующем году ожидается на уровне 3%.
Относительно ожидаемого роста цен в промышленности Порошенко отметил, что он прогнозируется на уровне 13,6% в исчислении декабрь к декабрю и на уровне 14,1% - в среднегодовом измерении.
Глава Совета НБУ также отметил, что позитивное сальдо внешнеторгового баланса в 2010 году ожидается на уровне около 0,5 миллиарда долларов, экспорт ожидается в объеме 73,134 миллиарда долларов, а импорт - 72,617 миллиарда долларов.
Рост промпроизводства ожидается на уровне 1,7%, добавил Порошенко.
http://podrobnosti.ua/economy/2009/09/10/628252.html
В Голландии хотят запретить продажу марихуаны туристам
Власти Нидерландов планируют запретить продажу легких наркотиков туристам и таким образом остановить приток наркоманов и преступников в страну. Разработанный министерством юстиции, внутренних дел и здравоохранения Нидерландов проект предусматривает продажу легальных легких наркотиков только голландцам, зарегистрированным в специальной системе, причем расплачиваться можно будет лишь картой, выданной голландским банком, привязанной к ID. Об этом сообщает "Росбалт".
Продажа легких наркотиков в ограниченном объеме была легализована в Голландии в начале 1970-х, и каждый год здесь продается в среднем 265 тонн марихуаны и гашиша на общую сумму в 2 миллиарда евро. В последние 15 лет ситуация вокруг торговли марихуаной стала выходить из-под контроля властей. В результате комплексного исследования, проведенного специальной комиссией, властям было рекомендовано пересмотреть политику в отношении легких наркотиков.
Отмечается, что нововведение лишит Голландию большого числа туристов, однако чиновники уверены, что в целом потери от исчезновения туристов, которых интересуют лишь наркотики, будут меньше, чем вред, наносимый преступностью, процветающей в приграничных районах.
Так, в районах, граничащих с Бельгией и Германией, высок уровень преступности и правонарушений, связанных с легальной продажей легких наркотиков. Свободная продажа марихуаны и гашиша привлекает торговцев тяжелыми наркотиками, наркоманы в попытке добыть средства на героин грабят и убивают, в результате спокойная в криминальном плане Голландия оказывается опасной как для самих голландцев, так и для туристов, приезжающих с экскурсионными целями.
Все три партии, из которых сформировано правительство Нидерландов, согласны, что продажу наркотиков из конопли иностранным туристам необходимо запретить.
http://podrobnosti.ua/criminal/2009/09/10/628107.html
Отмене виз с Израилем мешают украинские проститутки
Один из лидеров еврейской общины Украины вновь заявляет о скорой отмене визового режима с Израилем. Сотрудники центрального аппарата МИД в Иерусалиме опровергают эти высказывания, раскрывая реальную причину, по которой тормозится решение данного вопроса.
В среду, 9 сентября, пресс-служба депутата Рады и председателя группы по межпарламентским связям "Украина-Израиль" Александра Фельдмана распространила сообщение о том, что "процесс отмены визового режима выходит на финишную прямую". В тексте отмечалось: "Украинская сторона полностью готова к отмене визового режима между нашими странами. Посольство Украины в Израиле провело большую подготовительную работу. Мы выступаем за то, чтобы визы были отменены как можно скорее".
Это сообщение было разослано украинским СМИ сразу после встречи Александра Фельдмана с израильским министром абсорбции Софой Ландвер, находящейся с визитом на Украине с 8 по 13 сентября.
Она, в свою очередь, была более осторожна в формулировках, высказываясь по поводу перспектив отмены визового режима: "Есть политическая воля и экономическая целесообразность в устранении визовых барьеров между Украиной и Израилем. В ближайшее время вопрос отмены визового режима с Украиной будет обсуждаться на встрече Группы по межпарламентским связям с Украиной с министром иностранных дел Израиля Авигдором Либерманом".
Поскольку Александр Фельдман ни в первый раз делает заявления по поводу того, что вопрос об отмене виз можно считать практически решенным, с последующими опровержениями израильской стороной, портал IzRus обратился за комментариями к представителям дипломатического ведомства Иерусалима. "Эта тема проверяется и обсуждается, рассматриваются варианты. Между двумя странами существует плодотворное сотрудничество, в том числе, в сфере туризма", - заявил начальник отдела "Евразия-1" Яков Ливне, курирующий отношения с Украиной и другими республиками европейской части СНГ.
Другой высокопоставленный сотрудник МИД согласился говорить более откровенно, но на условиях анонимности. "Наше министерство выступает за то, чтобы следовать в этом направлении. Однако руководство МВД чинит препятствия. Они опасаются, что если отменить визы для украинцев, сюда хлынет поток проституток и нелегальных мигрантов. Главный аргумент противников отмены визового режима – тяжелейшее экономическое положение в Украине и почти массовая безработица в ряде регионов этой страны. Мы же (дипломаты) считаем, что это не повод: когда обсуждался вопрос отмены виз с Россией, представители МВД озвучивали те же аргументы. Но практика показала, что они ошибались. Российские проститутки и гастарбайтеры Израиль так и не заполонили, зато почти вдвое увеличился поток туристов, причем в самый разгар финансового кризиса".
Таким образом, израильские дипломаты в очередной раз фактически опровергли "победные реляции" Александра Фельдмана. В последний раз аналогичная ситуация имела место в начале июля. Тогда в СМИ обеих стран прошла волна сообщений о якобы скорой отмене визового режима. Причиной стали высказывания Фельдмана. После встречи с министром туризма Израиля Стасом Мисежниковым, он объявил, что "безвизовый режим может быть введен до конца нынешнего года". Однако комментируя слова украинского парламентария, один из ближайших помощников главы МИД Израиля заявил: "Вся эта "деятельность" вокруг скорой отмены виз - вымышленная. Позиция МИД, неоднократно озвученная министром, состоит в том, что мы только осенью проанализируем итоги года безвизового режима с Россией, проведём тщательный анализ". Он добавил, что "в настоящее время процесс обсуждения визовой тематики не идет", и "вопрос пока вообще не стоит на повестке дня – мы начнем его прорабатывать через 3-4 месяца" (т.е. ориентировочно в октябре-ноябре).
Израильские дипломаты не могут открыто обвинить МВД в затягивании решения по данному вопросу, но, используя расплывчатые формулировки, ясно дают понять, что до реальных подвижек в этом направлении еще далеко. И уж явно речь не идет о "финишной прямой"…
http://obozrevatel.com/news/2009/9/10/321306.htm
Украину спасет арест Ющенко, отставка Тимошенко и революция
Как заявил сегодня, 10 сентября, на веб-конференции в «Обозревателе» директор Института трансформации общества Олег Соскин, вытащить Украину из долговой ямы помогут только радикальные меры. Такие, как арест Ющенко, отставка Тимошенко и отстранение от работы Верховной Рады в полном составе. По мнению эксперта, власть зарабатывает на валютных махинациях миллиарды долларов, оставляя Украину при этом в долгах и нищете.
«Сегодня известны участники всех этих валютных махинаций, приведших страну к такому глубокому кризису. Стельмаха и его банду СБУ должна арестовать, создать межведомственную группу и начать расследование. Я думаю, что в Украине действует международная мафиозная группа, которая заинтересована в раскачке курса гривны. И они сидят и в блоке Тимошенко, и у Ющенко, и у Стельмаха, и в Верховной Раде, и получают свои деньги от международных аферистов», - заявил Соскин. «Все эти кланы договариваются друг с другом на взаимовыгодных условиях, а мы расхлебываем. Я думаю, Ющенко осталось совсем недолго и, пока он не убежал в США, его нужно арестовать. Тимошенко необходимо немедленно отправить в отставку. И вообще, нужно полностью сменить всю властную систему. Я думаю, народ должен объединиться, вооружиться и организовать революцию. Это единственный вариант, который, на мой взгляд, будет действительно эффективным. Иначе власти будут нас грабить и пить кровь из людей бесконечно», - добавил он.
http://obozrevatel.com/news/2009/9/10/321268.htm
У Києві планують створити туристичну поліцію
У Києві планують створити туристичну поліцію, яка здійснюватиме нагляд за правильним паркуванням туристичних автобусів, контролюватиме наявність ліцензій в екскурсоводів на проведення екскурсій, а також наглядатиме за пам`ятками культури тощо.
Як повідомили УНІАН у прес-службі фракції БЮТ у Київській міській раді, відповідний проект рішення ухвалила постійна комісія Київради з питань культури і туризму.
Як зазначив голова цієї комісії, депутат від БЮТ Олександр БРИГИНЕЦЬ, туристична поліція не є чимось унікальним, це звичайна річ для країн і міст, що вважають себе туристичними центрами.
“Проте у Києві, схоже, така муніципальна служба змушена буде виконувати і деякі не властиві їй функції», - додав О.БРИГИНЕЦЬ.
Він нагадав, що Київрадою прийнято декілька рішень щодо заборони вживання алкоголю та куріння на вулицях і у публічних місцях столиці (рішення № 246/246 від 18.09.08, № 626/1682 від 18.06.09, № 769/1825 від 09.07.09), проте повноваженнями контролювати виконання таких рішень не наділено жодну міську службу, яка б могла реально це робити.
«Саме тому виникає імовірність, що туристична поліція змушена буде ще й наглядати за тими, хто всупереч рішенню Київради на вулицях і в публічних місцях палить, вживає алкогольні напої та смітить», - висловив припущення О.БРИГИНЕЦЬ.
Згідно з проектом рішення «Про затвердження Концепції розвитку екскурсійної діяльності у м. Києві», крім створення туристичної поліції буде відновлено діяльність методичного центру екскурсійної справи, де готуватимуть і підвищуватимуть кваліфікацію екскурсоводів, гідів і перекладачів.
http://www.unian.net/ukr/news/news-335494.html
Присяжні визнали винними членів московської банди скінхедів
Колегія присяжних Мосміськсуду визнала групу московських націоналістів винними в замахах на вбивства іноземців, повідомляє РІА Новини в четвер, 10 вересня.
Як розповіла агентству керівник прес-служби Мосміськсуду Ганна Усачова, присяжні визнали винними всіх фігурантів кримінальної справи, у тому числі організаторів угруповання скінхедів Євгенію Жихареву і Іллю Шутко.
За даними слідства, з 1 лютого по 7 березня 2008 підсудні в Москві скоїли чотири замахи на вбивства громадян Китаю, Киргизії та Узбекистану.
Фігурантами справи є 19-річні Ілля Шутко, Олександр Єфімов та Павло Соколов, 18-літні Марат Жучков та Юрій Матюха, 20-річний Олег Синодов, 21-річний Олег Левшин, а також 17-річна Євгенія Жихарева, 16-річний Сергій Гордєєв і 17-річний Руслан Перц. На момент скоєння злочинів семеро з десяти підсудних не досягли повноліття.
Вони звинувачуються у скоєнні злочинів, передбачених частиною 3 статті 30, частини 2 статті 105 (замах на вбивство двох і більше осіб, організованою групою, з хуліганських спонукань, з мотивів національної і расової ненависті і ворожнечі), а також у вчиненні злочинів, передбачених частиною 2 статті 282 (дії, спрямовані на розпалювання ненависті або ворожнечі за ознаками статі, раси, національності), частиною 2 статті 213 (хуліганство), частиною 2 статті 115 (навмисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю) КК РФ.
Повідомляється, що, на думку колегії присяжних, передбачувана організатор угруповання скінхедів Євгенія Жихарева заслуговує поблажливості. Згідно з законом, в цьому випадку суд повинен призначити їй покарання менше, ніж передбачає кримінальний кодекс РФ.
Відзначимо, що Євгенія Жихарева також проходить в якості підозрюваної по іншій кримінальній справі - про серію вибухів у Москві в 2008-2009 роках. Зокрема, мова йде про вибух 16 січня 2009 в ресторані "Макдоналдс" в Кузьмінках.
Іллі Шутко, як уточнює "Інтерфакс", також пред'явлено звинувачення у скоєнні іншого злочину, передбаченого частиною 2 статті 105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб). За версією слідства, в лютому 2008 року завдав громадянинові Киргизії Ашірову вісім ударів ножем, від яких потерпілий пізніше помер.
Раніше Шутко вже був засуджений до семи років і шести місяців позбавлення волі за вбивство відомого якутського шахіста Сергія Ніколаєва.
За словами Ганни Усачової, 15 вересня 2009 року в Московському міському суді відбудеться обговорення наслідків вердикту присяжних, в цей же день прокурор назве покарання, яке він вважає справедливим для підсудних. Потім фігуранти справи виступлять з останнім словом, після чого суддя призначить дату оголошення остаточного вироку.
http://www.reactor.org.ua/news/2143-10.html
В Москве дагестанцы избили сотрудников ГИБДД
В Москве трое уроженцев Дагестана избили сотрудников ГИБДД. Об этом 10 сентября сообщает агенство "Интерфакс" со ссылкой на источник в правоохранительных органах.
По словам собеседника агентства, в 19:00 сотрудники ГИБДД остановили на пересечении Рязанского проспекта и МКАД машину ВАЗ-2109 без номеров. В автомобиле сидели трое дагестанцев. Между ними и инспекторами возник конфликт, окончившийся дракой.
В ходе драки сотрудникам ГИБДД были нанесены побои. Число пострадавших не уточняется.
Двое дагестанцев смогли скрыться с места происшествия, а один был задержан. Машина, в которой ехали злоумышленники, осталась на посту ГИБДД.
http://www.lenta.ru/news/2009/09/10/assault/
Валютні запаси Китаю перевищили 2,1 трлн доларів США
Валютні запаси Китаю станом на кінець червня цього року перевищили 2,1 трлн доларів США. Про це, як повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу, повідомив сьогодні помічник міністра комерції КНР Ван Чао на Всесвітньому форумі з питань капіталів у рамках 13-го Китайського міжнародного івестиційно-торговельного ярмарку, що проходив у східному китайському місті Сямень.
Достатні валютні резерви це, за словами Ван Чао, "міцна основа для виходу китайських підприємств за кордон". Він звернув увагу на те, що в умовах глобальної фінансової кризи і падіння вартості активів, зниження собівартості транснаціонального придбання і злиття підприємств, а також інвестицій китайські підприємства отримали великі шанси для інвестування за кордоном. Крім того, те, що багато країн з метою протистояння кризі збільшили динаміку капіталовкладень в інфраструктурне будівництво і громадське упорядкування, також надало китайським компаніям великі можливості для підрядного будівництва за кордоном і експорту робочої сили.
Новим привабливим об'єктом китайських інвестицій за кордоном стали в останні місяці придбання і злиття підприємств. Ця сфера становила 35% від загального обсягу китайських капіталовкладень в економіку зарубіжних країн і регіонів.
У 13-му Китайському міжнародному інвестиційно-торговельному ярмарку, що проходить у м.Сямень (пров. Фуцзянь, Південно-Східний Китай) з 8 по 11 вересня, беруть участь понад 492 організації із більш як 80 країн і регіонів світу. Українську урядову делегацію на ній очолює замміністра економіки Наталія Бойцун.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=834525
vBulletin версії 3.8.2, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009