Показати повну версію : Кальян убивает быстрее, чем сигареты
Египетские ученые доказали, что выкуривание одного кальяна сравнимо с тремя пачками сигарет.
Ранее считалось, что табачный дым в кальяне менее вреден, чем сигаретный, так как успевает охладиться в воде. Однако группа египетских медиков и инженеров решила убедиться так ли это на самом деле. Для этого они сконструировали специальный прибор. Он состоит из цилиндра, объем которого равен объему легких человека. Внутри него двигается поршень, имитирующий вдыхание и выдыхание табачного дыма. После полного цикла движения поршня в аппарате остается столько вредных веществ, сколько оседает в легких курильщика. Они, в свою очередь, подвергаются физическим и химическим анализам.
Однако, прежде чем перейти к опытам, ученые долго наблюдали за любителями кальяна, чтобы выяснить, сколько времени уходит на курение, и как долго задерживается дым в легких после затяжки. Затем полученные данные обработали и ввели в компьютер, который управляет вышеописанным аппаратом.
Результаты оказались неутешительными, пишет «Утро.ру». Исследования показали, что выкуривание обычной порции кальянного табака (25 граммов) можно приравнять к 60 сигаретам. Ко всему прочему выяснилось, что температура тлеющего угля составляет более 450°С. Это означает, что дым, проходя через воду, не успевает остыть до безопасной температуры. А его постоянное вдыхание в размере 500-600 куб. см приводит к тому, что легкие утрачивают эластичность, увеличиваются и перестают эффективно избавляться от вредных веществ.
Результатами исследований египетских ученых, а также их новым аппаратом уже заинтересовались некоторые страны. Новые данные взволновали и Всемирную организацию здравоохранения. Ввиду этого многие поспешили назвать это началом борьбы с курением кальяна во всем мире.
В тему http://hvatitbuhat.info/?p=3
Відсутній
02.03.2009, 22:45
А я вже 3 місяці як не курю кальян))))
ПРОКУРОР
02.03.2009, 23:35
А я вже 3 місяці як не курю кальян))))
Подвоюй свій термін :)
DesnaKozak
03.03.2009, 12:46
Я вже 23 роки не курю ні кальяна :-)
Некромант
10.03.2009, 12:23
Я даже тему не читал так как знаю что курить это изначально плохо)
Velzevul
10.03.2009, 14:43
По-моему это очевидно всегда было.
Ко всему прочему выяснилось, что температура тлеющего угля составляет более 450°С. Это означает, что дым, проходя через воду, не успевает остыть до безопасной температуры. А его постоянное вдыхание в размере 500-600 куб. см приводит к тому, что легкие утрачивают эластичность, увеличиваются и перестают эффективно избавляться от вредных веществ.
мм курил кальян раз 5 в жизни... Ну вот не сказал бы чтоб там был горячий воздух..
У кого свежая память - поделитесь ощущениями в этом плане...
Вот никак не могу узнать у спецов истину, шо вреднее.. аж самому интересно.. Просто по запоху..оно приятней)) я понмаю, что может быть обманчиво... мм .. Просто я еще фактор углекислоты, сразу не учитываю.. это не так уж вредно...
хнікнеймх
28.03.2009, 20:25
Підтримую Velzevul, яка різниця що та як курити - хоч сіно - все одно для організму користі не буде
Воїн Перуна
31.03.2009, 15:21
ну про 60 сигарет це БРЕХНЯ але що кальян не кориснийто це і так ясно.Давайте хтось з вас викурить 60 сигарет підряд а я покурю кальян.Подивимся що буде з вами....
Подивимся що буде з вами....
від одного граму нікотину коняка здихає а в 60 сигаретах його напевно більше назбирається
в сигарете в 1000-700 раз меньше...и то не факт шо все в кровь попадет.. дым все таки
Шкідливість кальяну і мода на нього
http://s005.radikal.ru/i211/1009/a2/7200b9994fdbt.jpg (http://radikal.ru/F/s005.radikal.ru/i211/1009/a2/7200b9994fdb.jpg.html)
Ще 5 чи 10 років тому куріння кальяну було екзотичним заняттям і асоціювалося лише з країнами сходу. Але пройшло не так багато часу, і в Міністерстві охорони здоров’я України б’ють на сполох: куріння кальяну таке саме шкідливе, як і куріння сигарет. Воно призводить до багатьох хвороб і негативно впливає на організм.
Популярність кальяну в Україні зростає, говорять фахівці. Однак, за даними соціологів, лише третина українців вважає, що куріння кальяну може викликати хвороби.
Шкода від кальяну
Яблучний, полуничний, вишневий, кокосовий, асорті, з пелюстками троянд…На коньяку, на молоці, на шампанському, на воді…Кальян в останні 10 років перестав бути для України східною екзотикою. Вивіски кальян-барів можна побачити у більшості українських міст. Для їхніх відвідувачів це хороший спосіб поспілкуватися, розслабитися, поліпшити настрій. Ті, хто не може обійтися без кальяну вдома, мають змогу придбати його в магазинах, де коштує такий пристрій від трьохсот гривень і більше.
Завідувач відділу Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський наголошує: куріння кальяну шкодить здоров’ю не менше, ніж інші способи подиміти. І страждають не тільки кальянокурці, а й ті, хто перебуває поруч. «Тютюновий дим складається з газу і дрібних вдихуваних часток. У кальяні тютюновий дим проходить через воду. Вода в кальяні фільтрує частки, але не фільтрує газ. Проблема в тому, що запах тютюнового диму формують саме ці частки. І коли кальян курять, наприклад, у підвалі, то запаху не відчувається. Але насправді підвал наповнюється газом, у першу чергу – чадним. Бувають випадки запаморочень, насамперед, серед персоналу тих барів і кав’ярень, де курять кальяни», - розповідає Красовський.
Тим часом кальянові прихильники переконують: таке куріння псує легені набагато менше, ніж цигарки, люлька або сигари. Мовляв, дим тютюну в кальяні, проходячи через рідину в колбі, не просто стає ароматним. Він втрачає значну частину шкідливих смол та попелу. Все це завдяки рідині в кальяні, яка є фільтром. І взагалі, переконують «кальянофіли», дим тут на 95 відсотків складається з пари – це не дим цигарок!
Зі свого боку, Костянтин Красовський переконаний у згубності куріння кальяну. І за його твердженням, при такому курінні є ризик гепатиту, пародонтозу (захворювання, що вражає тканин навколо коренів зубів) і туберкульозу. В арабських країнах, за даними досліджень ВООЗ, 17% людей, які недавно отримали діагноз туберкульоз, захворіли саме через спільне куріння кальяну, говорить експерт. «Якщо люди, що зібралися покурити кальян, і міняють мундштук (у кожного є свій), то воду вони зазвичай не міняють. Якщо цей кальян уже покурила людина хвора на туберкульоз, то тоді саме через це відбувається зараження. Є також випадки зараження на гепатит. А через те, що цей мундштук годинами тримають у роті, може розвиватися і пародонтоз».
Проблема не тільки в тому, що для українців кальян стає модним і престижним. Люди захоплюються ним, не знаючи, на що йдуть. Про це говорить колишній міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук. Бо на кожній пачці цигарок можна прочитати, чим загрожує таке куріння, і людина робить затяжку більш-менш усвідомлено. А про кальянокуріння правду знають далеко не всі, стверджує Поліщук, обґрунтовуючи свою думку даними соціологів. «Лише 31 % опитаних вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань. Як бачимо, в цьому питанні інформованість населення значно менша, ніж відносно куріння тютюну».
Кальян і дружба
Батьківщиною кальяну є східні країни. Особливо він популярний в арабських державах, зазначає експерт із близькосхідних питань Ігор Семиволос. Часто буваючи на Близькому Сході, він і сам пристрастився до такого куріння. І хоча, за його словами, зараз покинув, розповідає Ігор Семиволос про кальян зі смаком і не без захоплення. «Я курив кальян, звичайно, і багато разів. Насправді, найкраще відчуття це куріння в компанії - тоді дійсно отримуєш естетичне задоволення від цього - і від процесу куріння, і від процесу спілкування. На сході, наприклад, у Лівані є спеціальні великі зали для такого відпочинку і проводження часу - саме у великих залах проходить спілкування і куріння. Тобто, там не прийнято усамітнюватися в маленьких кімнатках. Я думаю, що кальян це один із важливих елементів спілкування, особливо, звичайно в східних країнах», - зауважує експерт.
Курці кальяну ризикують набагато менше, ніж ті, хто затягується люльками або цигарками. І взагалі це - не стільки задоволення від ароматного диму, скільки можливість поспілкуватися. У цьому переконує Ірина, співробітниця одного з кальян-барів у Львові. «Людина приходить до нас, обирає собі тютюн на смак, обирає, на чому вона хоче покурити і просто відпочиває, розслабляється в компанії, оскільки кальян є, як кажуть, запорукою успішної дружби. Кальянокуріння набагато безпечніше, ніж сигарети. Наші клієнти переважно не курять цигарки. А я вважаю, що краще покурити кальян із друзями, ніж зайти і випити 100 чи 150 грамів горілки». За словами Ірини, кальян допомагає відволіктися від буденної рутини і розслабитися без шкоди для здоров’я.
Кращий за сигарети?
Киянин Сергій любить покурити кальян. Вперше він спробував його не десь закордоном, а в Україні – коли в Києві почали відкриватися перші заклади з подібними послугами. Тепер кальян і великий вибір тютюнів із різними ароматами є і в нього вдома. Сергій вважає таке дозвілля нешкідливим, порівняно, наприклад, зі щоденним курінням цигарок. «Якщо ти куриш сигарети, то ти куриш їх постійно. Кальян же ти з собою носити не будеш, а раз на тиждень кілька десятків смачних затяжок, я вважаю, не зрівняється з курінням сигарет», - говорить він.
Єдина перевага кальяну над цигарками (причому – можлива, тільки ймовірна перевага) – менший ризик онкологічних захворювань. А щодо інших хвороб – це таке ж, за негативними наслідками, куріння, як інші, вважає Костянтин Красовський. «Можливо, дещо зменшується захворюваність на рак, але може збільшуватися ризик інших захворювань. Тому ми кажемо: куріння будь-яких тютюнових виробів – сигар, сигарет, люльок, кальянів є однаково шкідливим, і пропонуємо всім припинити вживання будь-яких тютюнових виробів».
Кальян залишається дуже популярним і в Європі, і в східних країнах. Там, використовують спеціальні тютюни у вигляді брикетів, до складу яких входять натуральні продукти: полуниці, мед, кірки апельсина та лимона. Курити такий кальян не шкідливіше, ніж курити цигарки. Та хто знає, що може містити кальян в українських барах?
http://www.radiosvoboda.org/content/article/2171783.html
Розвіяно міф про нешкідливість куріння кальяну
Американські вчені науково довели, що кальян, як і тютюн, може призвести до захворювання серця і нікотинової залежності.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Vrach.Tv, медики протягом двох років спостерігали за станом здоров'я курців кальяну віком від 18 до 50 років. З'ясувалося, що концентрація окису вуглецю у організмі була утричі вища при курінні кальяну, ніж від викуреної сигарети. Рівень нікотину був однаковим як при курінні кальяну, так і при впливі сигаретного диму. Під час куріння кальяну людина вдихає у 48 разів більше диму порівняно з сигаретою.
Медики зробили висновок, що дим від кальяну містить такі ж шкідливі хімічні речовини, як і сигарети, і аналогічним чином підвищує ризик нікотинової залежності, розвитку серцево-судинної дисфункції та онкологічних захворювань.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=960588
Любителям кальяну загрожує рання імпотенція
Канадські вчені з Королівського університету та університету Оттави спільно з колегами з Єгипту з'ясували, що вживання наркотичних рослин, наприклад, марихуани і т.д., а також паління трав'яних сумішей, зокрема - захоплення кальяном, крім інших негативних наслідків, сприяє зниженню сексуального потягу, а також часто провокує цілковиту імпотенцію.
Так, для чоловіків регулярне куріння наркотиків може закінчитися серйозними проблемами з ерекцією. Дані висновки суперечать поширеній раніше думці про позитивний вплив марихуани на потенцію.
Перші дослідження в цій області почалися ще в 1970-х роках минулого століття. Один з експериментів, проведений в 1982 році, показав, що марихуана, або канабіс, діє подібно афродизіакам: 75% з брали участь у роботі чоловіків відзначили підвищення якості свого сексуального життя.
Проте результати іншого дослідження, проведеного тоді ж, показали, що серед шанувальників курильних сумішей еректильна дисфункція зустрічається в середньому в два рази частіше, ніж серед чоловіків, які ними не захоплюються.
Як розповів один з провідних авторів нового дослідження, професор Університету Каїра Рані Шамлул, їхні висновки підтвердили небезпеку куріння марихуани та інших подібних рослин, а також кальяну.
Виявилося, що незначні дози дійсно можуть викликати короткочасну стимулюючу дію, проте регулярне куріння може призвести до цілковитої імпотенції. Такий ефект обумовлений гальмуючою дією рослин на гладку мускулатуру, з якої на 80% складається чоловічий статевий орган.
http://tsn.ua/nauka_it/lyubitelyam-kalyanu-zagrozhuye-rannya-impotenciya.html
vBulletin версії 3.8.2, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009